Takaisin

Vaaratiedote käyttöön kesäkuun alussa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2013 15.27
Tiedote

Laki vaaratiedotteesta tulee voimaan 1.6.2013. Lailla ohjataan radiossa ja televisiossa tapahtuvaa viranomaisten vaara- ja onnettomuustiedottamista. Vaaratiedote korvaa aiemmin käytössä olleen hätätiedotteen ja muun viranomaistiedotteen.

Vaaratiedote voidaan antaa, jos henki tai terveys on vaarassa tai omaisuus voi merkittävästi vaurioitua tai tuhoutua. Vaaratiedote voidaan antaa esimerkiksi ihmisille vaarallisesta henkilöstä tai eläimestä, poikkeuksellisen voimakkaasta myrskystä tai muusta nopeasti kehittyvästä vaarallisesta sääilmiöstä tai vakavasta vaarallisiin aineisiin liittyvästä onnettomuudesta. Vaaratiedotetta voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan ilmoittaa vaaratilanteen olevan ohi.

Vaaratiedote välitetään valtakunnallisesti radiossa. Vaaratiedotteen antava viranomainen voi päättää, että vaaratiedote välitetään myös televisiossa.

Vaaratiedote annetaan suomeksi ja ruotsiksi. Jos vaara koskee saamelaisten kotiseutualuetta, vaaratiedote on annettava myös saamen kielellä.

Vaaratiedotteita voivat antaa pelastusviranomaiset, poliisi, rajavartioviranomaiset, Hätäkeskuslaitos, Poliisihallitus, Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus sekä kaikki ministeriöt.

Lisätietoja vaaratiedottamisesta saa osoitteesta http://www.intermin.fi/fi/turvallisuus/varautuminen_ja_vaeston_suojaaminen/vaaratiedote

Verkkosivulta löytyy myös vaaratiedoteopas.

Lisätietoja: valmiusjohtaja Janne Koivukoski, p. 071 878 8420