Hyppää sisältöön
Takaisin

Turvallisuustilanne kiristyy, Eurooppa varautuu

sisäministeriö
Mari Rantanen
Julkaisuajankohta 26.3.2025 14.43
Tyyppi:Kolumni

Euroopan komissio on tänään 26.3. julkaissut varautumisunionistrategian, jonka myötä varautuminen ja turvallisuus ulotetaan poikkileikkaavana teemana kaikille unionin politiikka-aloille. Varautumisunionin perustaminen on Suomen aloite ja nojaa paljolti suomalaiseen kokonaisturvallisuusajatteluun.

Myös presidentti Sauli Niinistö herätteli viimesyksyisessä, Euroopan siviili- ja sotilaallista varautumista koskeneessa raportissaan Eurooppaa tilkitsemään aukot Euroopan turvallisuudessa. Varautumisunionistrategia muodostaa yhdessä vastikään julkaistun puolustuksen valkoisen kirjan ja lähiaikoina julkaistavan sisäisen turvallisuuden strategian kanssa kokonaisuuden, jolla presidentti Niinistön suositukset pannaan toimeen EU-tasolla.

Eurooppa ottaa siis turvallisuustilanteen heikkenemisen tosissaan. Sotilaallisen varautumisen lisäksi tulee panostaa myös muun yhteiskunnan kriisivalmiuteen. Varautuminen on kunkin jäsenmaan omalla vastuulla, mutta Eurooppa on kokonaisuutena vahvempi, kun toimia koordinoidaan. Suomi on hyvin varautunut erilaisiin häiriöihin. Kokonaisturvallisuusajattelulla on Suomessa pitkät perinteet, ja tätä ajattelua olemme halunneet viedä myös EU-tasolle.

Varautumisunionistrategia kattaa monia sisäministeriön hallinnonalalle tärkeitä aiheita. Näitä ovat esimerkiksi yhteisen uhkaymmärryksen rakentaminen, yhteiskunnan ja kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyyden vahvistaminen, väestön turvallisuuden takaaminen mukaan lukien omatoiminen varautuminen, EU:n kriisivasterakenteiden kehittäminen sekä siviili-sotilaallisen yhteistyön edistäminen, jonka osalta on keskeistä myös EU:n ja Naton välisen yhteistyön tiivistäminen.

Varautumisunionistrategia vastaa hyvin Suomen vaikuttamistavoitteita. Tästä työ kuitenkin vasta alkaa.

Sisäministereillä on keskeinen rooli EU:n varautumisen kehittämisessä, sillä kriisitilanteissa sisäisen turvallisuuden viranomaiset ovat avainasemassa ensivaiheen toimijoina. Sisäministerit keskustelevat jo nyt EU:n neuvostossa keskeisistä turvallisuuskysymyksistä, kuten kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta ja hybridikysymyksistä. Sisäministereiden tulee jatkaa kokouksissaan keskustelua Euroopan muuttuneesta turvallisuusympäristöstä ja siihen vastaamisesta.

EU:n turvallisuutta käsittelevät strategiat ovat alkupiste EU:n kriisivarautumisen kehittämiselle. Kun kaikkien EU-maiden varautumisen taso paranee, myös Suomen turvallisuus vahvistuu.

Mari Rantanen
sisäministeri

Uusimmat