Takaisin

Finland och Estland fortsätter samarbetet inom räddningsväsendet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.9.2014 14.17
Pressmeddelande

Finland och Estland ingick i januari 2014 i Helsingfors en överenskommelse om samarbete inom räddningsväsendet. Statsrådet har i dag överlämnat en regeringsproposition till riksdagen om godkännande av överenskommelsen med Estland och med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i överenskommelsen som hör till området för lagstiftningen. Avsikten är att lagen träder i kraft samtidigt med överenskommelsen.

Överenskommelsen gäller samarbete inom räddningsväsendets sektor. Med räddningsväsende avses förebyggande av, beredskap för och insatser vid nödsituationer. Överenskommelsens främsta syfte är att skydda människor och miljön samt egendom. I överenskommelsen finns bestämmelser om behöriga myndigheter och kontaktpunkter, anmälan om olyckor, ömsesidigt bistånd och parternas gemensamma åtgärder.

Överenskommelsen ska motsvara samarbetsbehovet bättre än förr

Finland och Estland ingick 1996 en överenskommelse om samarbete och ömsesidigt bistånd vid olyckshändelser. Finland har ingått överenskommelser om räddningssamarbete också med andra stater.

Genom den föreslagna överenskommelsen uppdateras den nuvarande överenskommelsen så att den bättre motsvarar det ömsesidiga samarbetets behov. Också de faktorer som föranleds av att länderna är medlemmar i EU, t.ex. civilskyddsmekanismen och kodexen om Schengengränserna, beaktas bättre.

För att överenskommelsen ska träda i kraft i landskapet Åland, måste den godkännas av lagtinget.

Ytterligare information: räddningsöverinspektör Veli-Pekka Hautamäki, tfn 0295 488 419

Uusimmat