Takaisin

Sisäministeri Räsänen: Tehokkaampaa onnettomuuksien ennalta ehkäisyä yhteistyössä Viron kanssa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2014 10.48
Tiedote

Sisäministeri Päivi Räsänen ja Viron sisäministeri Ken-Marti Vaher ovat tänään allekirjoittaneet Suomen ja Viron välisen pelastuspalvelusopimuksen. Sopimus koskee onnettomuuksien ehkäisemistä, niihin varautumista ja pelastustoimintaa.

- Maantieteellinen läheisyys, pitkäaikainen yhteistyö ja maidemme molemminpuolinen tuntemus luovat hyvän pohjan menestyksekkäälle avun antamiselle Suomen ja Viron välillä, totesi sisäministeri Räsänen.

Pelastuspalvelusopimuksen tarkoituksena on ensisijaisesti suojella ihmisiä ja ympäristöä sekä omaisuutta. Sopimuksessa on määräykset osapuolten toimivaltaisista viranomaisista ja yhteyspisteistä, onnettomuuksista ilmoittamisesta, keskinäisestä avunannosta sekä osapuolten yhteisistä toimenpiteistä.

- Maidemme välinen pelastusyhteistyö ei rajoitu ainoastaan EU-yhteistyöhön, vaan ulottuu myös Itämeren maiden, Baltian maiden ja pohjoismaiden yhteistyöfoorumeille, Räsänen korosti.

- Läheinen alueellinen yhteistyö näyttää tänä päivänä ainoalta mahdolliselta tavalta hallita monimuotoisia skenaarioita, joihin joudumme varautumaan Itämerta ympäröivissä maissa. Tätä yhteistyötä varten meillä on pitkä ja hyvin toimiva traditio virolaisten naapureidemme kanssa.

Ministeri Räsäsen mukaan sopimusta ei sovelleta ainoastaan akuutteihin pelastusoperaatioihin, vaan myös tiedonvaihtoon, koulutukseen, harjoituksiin, asiantuntijavaihtoon sekä onnettomuuksien ennaltaehkäisyä ja valmiuden parantamista koskeviin projekteihin.

Erityisesti onnettomuuksien ennalta ehkäisyyn liittyvää yhteistyötä halutaan lisätä, sillä virolaiset ovat panostaneet merkittävällä tavalla ennaltaehkäisevään työhön ja erityisesti asumisen paloturvallisuuteen. Palokuolemien määrä Virossa on vähentynyt merkittävästi.

Nyt allekirjoitetulla sopimuksella uudistettiin vuonna 1995 allekirjoitettu sopimus. Sopimus on tarkoitus vahvistaa eduskunnassa syksyllä 2014, ja se tulee voimaan vuonna 2015.

Itäliikkuvuuden kasvuun ja viisumivapauteen varautuminen esillä ministereiden keskustelussa

Ministerit keskustelivat myös itäliikkuvuuden kasvuun varautumisesta sekä mahdollisesta EU:n ja Venäjän välisestä viisumivapaudesta. Ministeri Räsänen kertoi, miten Suomessa on ryhdytty varautumaan kasvavan itäliikenteen ja mahdollisen viisumivapauden vaikutuksiin sisäiselle turvallisuudelle.

Räsänen piti tärkeänä, että Suomi ja Viro tiivistävät varautumiseen liittyvää tiedon ja kokemusten vaihtoa.

- Itäliikkuvuuden kasvu ja mahdollinen EU:n ja Venäjän välinen viisumivapaus edellyttävät reaaliaikaista tietojenvaihtoa ja viranomaisyhteistyötä sekä kansallisesti että EU-maiden välillä.

Lisätietoja:
Erityisavustaja Niklas Andersson, 0295 488 213
Kansainvälisten asioiden johtaja Tiina Peltola-Lampi, 0295 488 444 (pelastuspalvelusopimukseen liittyvät kysymykset)