Ajankohtaisiin

Pikin huoneessa vierailee tuhansia lapsia päivittäin - turvallisuuspelin suosio ylittänyt odotukset

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2015 14.59
Uutinen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tiedote 27.8.2015

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes), Yle Pikku Kakkosen ja Tampereella toimivan opiskelijoiden innovaatioyhteisön Demolan yhteistyönä syntynyt, päiväkoti-ikäisille suunnattu turvallisuusasenteita ja turvallisia toimintatapoja opastava peli, Pikin huone, on tavoittanut yleisönsä hyvin. Keväällä Pikku Kakkosen sivuilla julkaistua peliä on pelannut päivittäin noin 2000 pikkulasta. Peli laajenee tällä viikolla, kun lapset saavat pelattavakseen Pikin huoneeseen viisi uutta peliä. Uusia pelejä suunnittelemassa ja toteuttamassa ovat olleet myös Palosuojelurahasto, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ja Liikenneturva.

Uudet pelit julkaistaan Pikku Kakkosen sivuilla tällä viikolla ja niiden aiheina ovat sähkö-, palo-, liikenne-, hissi- ja leikkikenttäturvallisuus. Keväällä julkaistiin ensimmäiset kolme peliä.

Lapset oppivat turvallisuusasioita puolivahingossa

Pikin huone opettaa 3-6-vuotiaille lapsille turvallisia toimintatapoja hauskalla ja houkuttelevalla tavalla. Pelejä pelatessaan lapset oppivat puolivahingossa turvallisia tapoja toimia omassa elinympäristössään. Turvallisuuskäyttäytymiseen liittyvät asenteet alkavat muotoutua hyvin varhain. Alle kouluikäisille suunnattua aineistoa turvallisuusasioista on hyvin vähän tarjolla. Tukes toivoo pelin vaikuttavan myönteisesti lasten turvallisuusasenteisiin ja vähentävän lasten tapaturmien ja onnettomuuksien määrää.

Asenteisiin vaikuttamisen lisäksi tavoitteena on myös konkreettisesti vähentää lasten tapaturmia. Lapsille sattuu vuosittain kodissa ja kodin lähiympäristössä runsaasti tapaturmia, joista moni olisi estettävissä. Alle 7-vuotiaille lapsille sattui vuosina 2010-2012 vuosittain keskimäärin 14 kuolemaan johtanutta tapaturmaa ja 2 700 lasta hoidettiin tapaturman vuoksi sairaalan vuodeosastolla. Tapaturmista yleisimpiä ovat liikennetapaturmat, hukkumiset, tukehtumiset ja myrkytykset.

Uudet Pikin huone -pelit julkaistiin tällä viikolla Yle Pikku Kakkosen nettisivuilla www.yle.fi/pikkukakkonen/#!/pikin-huone

Peli toimii sekä pöytätietokoneilla että mobiililaitteilla. Se on ladattavissa myös Pikku Kakkosen mobiilipelinä.

Lisätietoja Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista:
Nilla Hietamäki
, tiedottaja, 0295 052 451
Johanna Salomaa-Valkamo, viestintäjohtaja, 0295 052 481
Tuiri Kerttula, johtaja, tuote- ja laitteistovalvonta, 0295 052 643

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30