Takaisin

Fart på reformen och utvecklingen av räddningsväsendet genom ett projekt för räddningsväsendets strategi fram till 2025

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.12.2014 10.00
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har i dag tillsatt ett projekt för räddningsväsendets strategi fram till 2025. Målet är att utarbeta en strategi för att säkerställa räddningsväsendets handlingsförmåga med beaktande av den offentliga ekonomins utmaningar och andra förändringar i omvärlden. Projektets mandat är den 9 december 2014 till den 31 oktober 2015.

I projektet bedöms nuläget för räddningsväsendet och analyseras räddningsväsendets utmaningar både på kort och på lång sikt. Avsikten är också att fastställa räddningsväsendets uppgifter och ansvar nu och i framtiden samt ge förslag till åtgärder för att utveckla räddningsväsendet.

En utmaning att förankra strategiska beslut i regional- och lokalförvaltningen

Räddningsväsendets system i Finland har ofta haft framgång i internationella jämförelser. Av den referentgranskning av naturkatastrofer som EU, FN och OECD gjorde framgick dock att förankringen i regional- och lokalförvaltningen av de strategiska beslut som centralförvaltningen fattat inte fungerar ordentligt i Finland. Också samarbetet mellan olika sektorer måste förbättras särskilt när det gäller beredskap inför storolyckor.

Att också i framtiden sköta de strategiska kärnuppgifterna när det gäller inre säkerhet och producera de viktigaste tjänsterna för medborgarna förutsätter en omfattande reform av den inre säkerheten också inom räddningsväsendet. I praktiken betyder detta att samordningen och resultatstyrningen av myndighetsverksamheten samlas och centraliseras för att förbättra effektiviteten och verksamhetsförutsättningarna.

Vid beredningen beaktas bl.a. de frågor som lyfts fram i samband med beredningen av en strategi för den inre säkerheten, som inleds vid samma tidpunkt, och beredningen av en redogörelse om den inre säkerheten, som i sin tur inleds i slutet av 2015. Räddningsväsendets strategi bereds av ett stort antal experter i räddningsväsendet.

Närmare information på projektsidan: www.intermin.fi/sv/utveckling/raddningsvasendets_strategi

Ytterligare information:
Esko Koskinen
, räddningsöverdirektör, tfn 0295 418 840, Tiina Männikkö, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 415

Uusimmat