Takaisin

Ministeri Risikko: Jokainen voi omilla teoillaan edistää turvallisuutta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2017 12.01
Tiedote

- Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmissa myös kuolee Suomessa selvästi useampi ihminen kuin muissa Pohjoismaissa. Luku on lähes kaksinkertainen verrattuna EU:n keskiarvoon. Suomesta tulee maailman turvallisin maa vain, jos suomalaiset myös itse omilla teoillaan lisäävät arjen turvallisuutta, sisäministeri Paula Risikko sanoi 112-päivän päätapahtumassa Vaasassa lauantaina 11. helmikuuta.

Ministeri Risikko korosti ensiapuvalmiuksien ylläpidon tärkeyttä sekä kykyä välittää ja auttaa. Hätäkeskuspäivystäjien mukaan hätäpuheluissa kuuluu usein ihmisten välinpitämättömyys ja kiire.

- Soittaja ei pysty antamaan lisätietoa tilanteesta hätäkeskuspäivystäjälle tai noudattamaan tämän ohjeita, koska on jo poistunut esimerkiksi sairauskohtauksen saaneen ihmisen luota ja soittanut hätänumeroon muualta. Hätään joutunutta ei saa jättää yksin, ministeri Risikko totesi.

Turvallisuus ei synny vain viranomaisten työstä. Jokainen voi omilla teoillaan lisätä turvallisuutta joka päivä.

- Turvallisuus on ennen muuta tunne. Se syntyy myös oman elämän hallinnasta, merkityksellisestä tekemisestä, vaikutusmahdollisuuksista ja siitä, että on osa suurempaa yhteisöä.

Mikä on 112-päivä?

112-päivä on arjen turvallisuuden parantamiseen tähtäävä kampanja, jonka taustavoimia ovat poliisi, pelastustoimi, Rajavartiolaitos, Hätäkeskuslaitos, sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö sekä Opetushallitus. Tänä vuonna kampanjan teemana on erityisesti lapsiperheiden arjen turvallisuus, mutta kampanjan tapahtumissa halutaan kiinnittää kaikkien suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, työssä ja vapaa-ajalla. Kampanjan verkkosivuille osoitteeseen www.112paiva.info on koottu paljon käytännön vinkkejä turvallisuuden lisäämiseen.

112-päivänä muistutetaan ihmisiä myös hätänumeron 112 oikeasta käytöstä ja siitä, että 112 toimii kaikissa EU-maissa. Matkapuhelimeen kannattaa ladata 112-mobiilisovellus, jonka avulla avunsaanti nopeutuu ja soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

Lisätietoja

Erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504, etunimi.sukunimi@intermin.fi