Takaisin

Ministeri Räsänen: Nuohoojat ovat tärkeä yhteistyökumppani pelastustoimelle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2012 11.00
Tiedote -

– Nuohoojat ovat hyvä esimerkki ammattikunnasta, joka mukautuu yhteiskunnan muutoksiin, toteaa sisäministeri Päivi Räsänen puheessaan Nuohousalan Keskusliiton 80-vuotisjuhlassa Helsingissä.

– Yhtäältä perustyö on säilynyt keskiajalta saakka pääpiirteissään samana. Toisaalta nuohoustyön merkitys paloturvallisuustekijänä on kasvanut tulisijojen ja savuhormien teknistymisen myötä asettaen uusia vaatimuksia nuohoojan ammattitaidolle.

Suomessa alueelliset pelastuslaitokset ovat pyrkineet yhdenmukaistamaan toimintaansa valtakunnallisesti kumppanuusverkostonsa avulla. Yhteistyössä laadittua valvontasuunnitelma-ohjetta päivitetään parhaillaan. Osana asuinrakennusten valvonnan ja viranomaisyhteistyön suunnittelua on myös nuohouksen valvonnan sekä pelastuslaitosten ja nuohoojien yhteistyön kehittäminen.

Sisäministeriön käynnissä olevassa esiselvityshankkeessa kartoitetaan nuohouspalvelujen järjestämisen nykytilanne ja alaa koskevan pelastustoimen lainsäädäntömuutosten tarve. Myös sääntelyn toimivuutta ja mahdollisia muutostarpeita arvioidaan ottaen huomioon vaikutukset nuohouspalveluiden tarjontaan ja saatavuuteen, valvontaan, sisältöön, hintaan sekä laatuun.

Esiselvitys valmistuu keväällä 2013. Sen jälkeen pelastustoimella on hyvät taustatiedot ja edellytykset pohtia yhdessä vaihtoehtoja: mihin suuntaan nuohousta ja tulevaa lainsäädäntöä lähdetään kehittämään. Nykyaikainen nuohooja tekee asiantuntijana asiakaspalvelutyötä ja hänen tulee kertoa havaitsemistaan virheellisistä asennuksista viranomaisten lisäksi myös asiakkaalle. Asiakkaan nuohoojalta saamat käytännön neuvot ja ohjeet esimerkiksi puunpolton energiatehokkuudessa ovat kirjaimellisesti rahan arvoisia.

Yhteisenä tavoitteena kaikilla osapuolilla on paloturvallisuuden parantaminen. Tähän tavoitteeseen tähtäävät myös pohjoismainen palovaroitinpäivä lauantaina 1.12.2012 ja ensimmäistä kertaa vietettävä paloturvallisuusviikko, jonka suojelijana toimii sisäministeri. Teemaviikon tunnetuin tapahtuma on ”Päivä Paloasemalla”, josta lisätietoja löytyy osoitteesta www.paloturvallisuusviikko.fi

Lisätietoja: valtiosihteeri Marjo Anttoora, 071 878 8202