Hyppää sisältöön
Kalenteri

Uutiset ja tiedotteet

Paloturvallisuuslaitteita koskeva sääntely uudistuu

Paloturvallisuuslaitteista säädetään jatkossa uudessa laissa. Laki eräistä paloturvallisuuslaitteista korvaa nykyisen pelastustoimen laitteista annetun lain. Uudistettu laki vastaa sisällöllisesti pääosin voimassa olevaa sääntelyä ja sen nojalla annettuja asetuksia. Sääntelyä on kuitenkin selkeytetty, ajantasaistettu sekä yhdenmukaistettu muun vastaavan sääntelyn kanssa.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 18.4.2024 14:09
Lasku henkilön kädessä

Erillisverkot varoittaa: huijauslaskuja liikkeellä liittyen ”Virve 2.0 tarkastuksiin ja kuuluvuustarkastuksiin”

Asunto-osake- ja kiinteistöosakeyhtiöille on lähetetty huijauslaskuja ”Virve 2.0 tarkastuksista ja kuuluvuustarkastuksista” vedoten pelastuslakiin.
Tiedote Pelastustoimi, 16.4.2024 13:52

Pelastustoiminnan tilannekuvatoimintaa ja johtamista selkiytetään uusilla asetuksilla

Pelastustoiminnan johtamista ja tilannekuvatoimintaa tarkentavia asetuksia tuli voimaan 4.4.2024. Asetuksilla vastataan hallitusohjelman tavoitteisiin vahvistaa onnettomuuksiin ja häiriötilanteisiin varautumista ja käynnistää pelastusviranomaisten yhtenäiset johto- ja tilannekeskukset.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 8.4.2024 10:39
Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään pelastusopistolla, Kuopiossa.

Tervetuloa pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäiville 2024!

Vuoden 2024 Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään 5.-6.6. Pelastusopistolla Kuopiossa. Tämän vuoden tapahtuman teema on Vaikuttavasti yhteistyössä.
Tiedote Pelastustoimi, 2.4.2024 17:28

Pelastuslaitosten uutiset

Kovatasoinen Nouhätä-kisa Pohjois-Karjalassa

Kovatasoinen Nouhätä-kisattiin eilen Rääkkylässä. Kahdeksasluokkalaisten NouHätä 2024 tieto-taitokilpailun Pohjois-Karjalan aluekisaan osallistui huima määrä kolmen hengen joukkueita, peräti 17 eri puolilta maakuntaa.
Tiedote Pohjois-Karjala Pelastustoimi, 5.4.2024 14:02
Aikuinen nostaa sylissään olevaa lasta testaamaan katossa olevaa palovaroitinta.

Koululaiset valjastettiin palovaroitinten testaajiksi

Pelastustoimen tilastot osoittavat, että lähes puolessa asuinrakennuspalotapauksissa on puuttunut toimiva palovaroitin. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos järjesti yhteistyössä alueensa peruskoulujen kanssa palovaroitinten testauskampanjan kodeissa. Kampanjalle toivotaan valtakunnanlaajuista jatkoa.
Tiedote Keski-Uusimaa Pelastustoimi, 5.4.2024 12:10
Kuvituskuva palavasta talosta. Etualalla näkyy myös Etelä-Savon pelastuslaitoksen henkilöstöä, joka harjoitteli talon sammutusta.

Käytäthän aikaasi paloturvallisuuden arviointiin

Onko toimivia palovaroittimia riittävästi ja poistumistiet käytettävissä? Onko huolehdittu tulisijojen ja hormien nuohouksesta? Näkyyhän kiinteistön osoitemerkintä pimeässäkin niin, että apu löytää perille? Esimerkiksi näitä asioita kysymme asuinkiinteistöjen paloturvallisuuskyselyssä. Mikkelin seudulla lomakkeiden lähetys on jo alkanut, Pieksämäen ja Savonlinnan seuduilla postitukset on tarkoitus tehdä huhtikuun aikana.
Tiedote Etelä-Savo Pelastustoimi, 3.4.2024 12:49
Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Neulamäen uusi pelastusasema, jonka vieressä vanha pelastusasema.

Uusi aika alkaa Neulamäen pelastusasemalla

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Neulamäen uusi pelastusasema on valmistunut. Pelastusaseman toiminta siirtyy kokonaisuudessaan uudelle asemalle 8.4. alkaen, jolloin myös vanhan pelastusaseman purkutyöt käynnistyvät. Uudelle asemalle siirtyy yhteensä noin 120 pelastusalan ammattilaista eri tehtävänkuvista.
Tiedote Pohjois-Savo Pelastustoimi, 3.4.2024 9:46
Pelastuslaitos harjoittelee

Pelastuslaitos harjoittelee

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos harjoittelee tänään 2.4.2024 Evijärvellä Vattuahontiellä klo 17 - 21. Harjoituksesta aiheutuu savunmuodostusta lähialueelle
Tiedote Etelä-Pohjanmaa Pelastustoimi, 2.4.2024 14:21
Pelastajat suojahaalareissa

Helsingin pelastuslaitokselle yli 400 000 euroa EU-rahoitusta CBRNE-hankkeeseen

Sisäministeriö on myöntänyt sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) EU-rahoitusta Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kalustohankintoihin, joilla vahvistetaan laitoksen varautumista vaativiin CBRNE-tilanteisiin, joihin liittyy kemiallisia aineita, biologisia taudinaiheuttajia, radioaktiivisia aineita, ydinaseita tai räjähteitä.
Tiedote Helsinki Pelastustoimi, 28.3.2024 9:44
Neljä paloautoa vierekkäin paloaseman edessä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen vuosi 2023 tilastojen valossa

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella oli vuonna 2023 yhteensä 51 155 pelastuksen ja ensihoidon tehtävää. Vuonna 2022 luku oli 50 833. Ensihoidon osalta viime vuosina tapahtunut tehtävämäärien kasvu pysähtyi vuonna 2023.
Tiedote Keski-Uusimaa Pelastustoimi, 27.3.2024 15:53
Palomiehiä nousemassa paloautoon ja lähdössä hälytykselle.

Pelastuspalvelut osana hyvinvointialuetta - vuoden 2023 toimintatilastot on julkaistu

Pirkanmaan pelastuslaitos siirtyi vuoden 2023 alusta osaksi Pirkanmaan hyvinvointialuetta. Pelastuspalveluiden ensimmäisen toimintavuoden tilastot on julkaistu. Pelastustoimen tehtävien määrä nousi hieman vuonna 2023, mutta ensihoidon tehtävämäärässä havaittiin hienoista laskua ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen. Pelastustoimen osalta paloilmoittimiin ja -varoittimiin liittyvien tehtävien määrä nousi, mutta liikenneonnettomuustehtävien määrä väheni.
Tiedote Pirkanmaa Pelastustoimi, 26.3.2024 9:28

Suuri poistumisharjoitus Satakunnan ammattikorkeakoulun tiloissa

Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella järjestettiin keskiviikkona 20.3.2024 suuri poistumisharjoitus, joka kosketti noin tuhatta opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä.
Tiedote Satakunta Pelastustoimi, 25.3.2024 12:01
Palomies-ensihoitajat Suvi ja Saku kalustohallissa

Pelastajan työssä parasta yllätyksellisyys ja yhteisöllisyys

Saku Kaipaista ja Suvi Johanssonia voi kutsua konkareiksi. Molemmat ovat olleet vuosia Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella töissä sekä palomiehenä että ensihoitajana, Saku lähes 25 ja Suvi noin seitsemän vuotta.
Tiedote Helsinki Pelastustoimi, 22.3.2024 12:59