Pohjois-Karjalassa on turvallista
Ukrainan tilanne on horjuttanut meidän kaikkien turvallisuuden tunnetta ja olemme pelastuslaitoksella saaneet useita yhteydenottoja väestönsuojeluun liittyen. On hyvin ymmärrettävää, että moni pohjoiskarjalainen tuntee epävarmuutta ja pelkoakin, mutta meillä kyllä voi nukkua yöt rauhassa. Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä uhkaa.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan tilanne Ukrainassa ei myöskään vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. Mikään Ukrainassa mahdollisesti radioaktiivisiin materiaaleihin tai ydinvoimalaitoksiin liittyvä ei myöskään voi aiheuttaa tilannetta, jonka takia Suomessa tarvitsisi suojautua säteilyltä. Tämän hetken tietojen mukaan säteilytilanne Zaporizhzhian ydinvoimalaitoksella ja sen ympäristössä on normaali.
Tilanteen takia täällä ei ole myöskään tarvetta hankkia joditabletteja. Ennen kaikkea joditablettia ei saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta. Joditablettia ei tule koskaan ottaa varmuuden vuoksi, sillä on tärkeää ottaa joditabletti oikeaan aikaan. Liian aikaisin tai myöhään otettuna sen suojavaikutus heikkenee.
Suomessa valtakunnallisesta ympäristön säteilyvalvonnasta vastaa STUK. Ympäristön säteilyturvallisuutta valvotaan sekä arvioidaan kiinteiden ja automaattisten säteilymittausasemien avulla. Pohjois-Karjalassa tällaisia kiinteitä mittausasemia on esimerkiksi 15 pelastusasemalla. Lisäksi pelastuslaitoksella on valmius suorittaa säteilymittaustoimintaa myös muualla maakunnan alueella siirrettävin säteilymittareiden avulla.
Väestöä on varauduttu suojaamaan monin eri tavoin
Väestönsuojeluun varautumista tehdään pelastuslaitoksen johdolla yhteistyössä eri viranomaisten ja kuntien kanssa ihan normaalioloissakin. Se on paljon muutakin kuin väestönsuojat, joihin yleinen keskustelu on tällä hetkellä keskittynyt. Jos suojautumista edellyttävä vaara meitä uhkaisi, lähtökohtana on, että asukkaat siirrettäisiin etupainotteisesti turvallisempaan ympäristöön muualle, kuin väestönsuojiin. Tähän on varauduttu esimerkiksi evakuointisuunnitelmien ja harjoitusten avulla. Pelastuslaitoksella on myös kattava väestöhälytinjärjestelmä, minkä avulla väestöä voidaan varoittaa vaaran uhatessa yleisellä vaaramerkillä.
Suurin osa väestönsuojista on kiinteistökohtaisia väestönsuojia, joita on rakennettu erityisesti kuntakeskuksiin. Harvaan asutuilla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia. Tarvittaessa viranomaiset huolehtivat väestön suojaamisesta poikkeusoloissa myös siirtämällä väestöä turvalliseen paikkaan. Pelastuslaitos tiedottaa ja ohjeistaa erikseen, mikäli väestönsuojaamiselle esimerkiksi väestönsuojiin siirtymiselle tulisi tarvetta. Tällä hetkellä sellaista uhkaa ja tarvetta ei meillä kuitenkaan ole.
Pelastuslaitos yhtenä sisäisen turvallisuuden viranomaisena päivystää 24/7 ja varautuu erilaisiin häiriötilanteisiin sekä on valmiudessa toimimaan kaikissa turvallisuustilanteissa yhdessä muiden viranomaisten ja kuntien kanssa. Tämän lisäksi meistä jokainen voi huolehtia omasta varautumisesta ja kotivarasta. Nekin luovat turvallisuuden tunnetta.
Pidetään huolta toisistamme, ja huolehditaan yhdessä myös henkisestä kriisinkestävyydestämme.
#varautuminen #turvaammearkeasi #pkpelastuslaitos #siunsote