Takaisin

Ministeri Orpo: EU:n vapaan liikkuvuuden periaate vaarassa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2016 9.31
Tiedote

Sisäministeri Petteri Orpo osallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon 25. tammikuuta Amsterdamissa. EU:n sisäministerit keskustelevat Schengen-järjestelmän tulevaisuudesta, rajavalvonnasta sekä terrorismin torjunnasta.

Eurooppaan kohdistuva maahanmuuttopaine koettelee Schengen-alueen toimivuutta ja jäsenmaiden rajavalvonnan tehokkuutta.

- Schengen-järjestelmä, rajaturvallisuus ja maahanmuutto ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa, ministeri Orpo toteaa.

Suomi tukee rajaturvallisuusyhteistyön syventämistä

Askel eurooppalaiseen ratkaisuun on komission ehdotus niin kutsutusta rajapaketista. Komission joulukuussa antamaan ehdotukseen sisältyy muun muassa Frontexin roolin vahvistaminen ja jäsenmaiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön syventäminen.

Suomi kannattaa jäsenvaltioiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön tiivistämistä. Kansallisen rajavalvonnan ja paremman yhteistyön lisäksi tarvitaan myös työkaluja, joilla voidaan EU:n yhteisin toimin puuttua tilanteisiin, joissa Schengenin toimivuus on uhattuna.

Suomi kannattaa myös EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin roolin vahvistamista. Suomen Rajavartiolaitos on ollut kokoonsa nähden yksi merkittävimmistä Frontexin koordinoimaan toimintaan osallistuvista tahoista. Nyt myös muita jäsenvaltioita velvoitettaisiin osallistumaan toimintaan entistä aktiivisemmin.

Terrorismia vastaan paremmalla tiedonvaihdolla

Terrorismin torjunnan osalta sisäministereiden agendalla on muun muassa eri viranomaisten välistä tietojenvaihtoa koskevien esteiden poistaminen. Kokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa siitä, minkälaisia esteitä tiedonvaihdolle vielä on ja kuinka niitä voitaisiin purkaa.

EU:n sisäministerit käyvät kokouksessa läpi myös parhaita kansallisia käytäntöjä väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi.

Lisätietoja
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, etunimi.sukunimi@intermin.fi
erityisavustaja Mikko Kortelainen, p. 050 301 8334 (ministeri Orpon haastattelupyynnöt)