Tillbaka

Minister Orpo: EU:s princip om fri rörlighet i fara

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.1.2016 9.31
Pressmeddelande

Inrikesminister Petteri Orpo deltar i ett inofficiellt möte för rådet för rättsliga och inrikes frågor i Amsterdam den 25 januari. EU:s inrikesministrar diskuterar Schengensystemets framtid, gränskontroller och bekämpning av terrorism.

Invandringstrycket på Europa prövar Schengenområdets funktion och effektiviteten av medlemsländernas gränskontroll.

– Schengensystemet, gränssäkerheten och migrationen bildar tillsammans en stor helhet. Vi måste finna en gemensam europeisk lösning på flyktingkrisen. Annars är EU:s princip om fri rörlighet i fara, konstaterar minister Orpo.

Finland stöder ett fördjupat gränssäkerhetssamarbete

Kommissionens förslag om det s.k. gränspaketet är ett steg mot en europeisk lösning. I det förslag som kommissionen lade fram i december ingår bl.a. förstärkning av Frontex roll och fördjupande av gränssäkerhetssamarbetet mellan medlemsländerna.

Finland understöder en intensifiering av gränssäkerhetssamarbetet mellan medlemsstaterna. Utöver nationella gränskontroller och ett bättre samarbete behövs det också redskap för att EU genom gemensamma åtgärder ska kunna ingripa i situationer där Schengens funktion är hotad.

Finland understöder också att den europeiska gränsförvaltningsbyrån Frontex ges en stärkt roll. Gränsbevakningsväsendet i Finland har i förhållande till sin storlek varit en av de mest betydande aktörerna i den verksamhet som samordas av Frontex. Det är meningen att även de andra medlemsstaterna nu ska förpliktas att delta i verksamheten mer aktivt än hittills.

Bättre informationsutbyte som redskap i kampen mot terrorism

På inrikesministrarnas agenda står bl.a. att avvärja hinder för informationsutbyte mellan olika myndigheter när det gäller bekämpning av terrorism. Under mötet diskuteras bl.a. de hinder för informationsutbyte som fortfarande finns och hur de ska kunna avvärjas.

EU:s inrikesministrar behandlar också de olika ländernas bästa praxis när det gäller att förebygga våldsam extremism.

Ytterligare information
Laura Yli-Vakkuri
, överdirektör, tfn 0295 488 250, fornamn.efternamn@intermin.fi
Mikko Kortelainen, specialmedarbetare, tfn 050 301 8334 (begäran om intervju med minister Orpo)

Det senaste