Hyppää sisältöön
Kalenteri

Uutiset ja tiedotteet

Tommi Luhtaniemi ja Olli Ryhänen.

Pelastustoiminnan toimintavalmiuden suunnittelun uudet siivet

Miten pelastustoiminnan toimintavalmiutta suunnitellaan ja rakennetaan Suomessa? Sisäministeriön vahvistaman Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen tavoitteena on ohjata pelastustoiminnan palveluiden suunnittelua ja järjestämistä niin, että pelastustoiminnan palvelutaso toteutuu yhdenvertaisesti ja laadukkaasti koko maassa, eri alueiden riskit ja uhat huomioiden. Sisäministeriö päivittää ohjetta yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Kolumni sisäministeriö Pelastustoimi, 18.6.2024 10:00

Viisi henkilöä palkittiin hengenpelastusmitalilla

Tasavallan presidentti myönsi viidelle henkilölle hengenpelastusmitalin 7.6.2024. Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 7.6.2024 12:22

Ministeri Rantanen Wieniin ja Brysseliin – vierailun teemoina maahanmuutto ja EU:n varautuminen

Sisäministeri Mari Rantanen tapasi maanantaina Wienissä Itävallan sisäministerin. Ministerien tapaamisessa aiheina oli muun muassa maiden välinen yhteistyö maahanmuuttopolitiikassa, muuttoliikkeen hallitsemisen keinot ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa. Wienistä ministeri jatkaa Brysselissä järjestettävään Civil Protection Forumiin, jossa hän osallistuu korkean tason paneelikeskusteluun EU:n varautumisesta.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 3.6.2024 14:01

Sisäministeri Rantanen keskusteli Ukrainan sisäministerin kanssa

Sisäministeri Mari Rantanen ja Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko keskustelivat videoyhteydellä perjantaina 31. toukokuuta. Sisäministerit keskustelivat Suomen avusta Ukrainalle ja Ukrainan välittömistä tukitarpeista. Lisäksi ministereiden keskustelun aiheena oli Ukrainan osaaminen varautumisessa.
Tiedote sisäministeriö Pelastustoimi, 31.5.2024 16:28

Pelastuslaitosten uutiset

null Pakohuoneiden valvonnassa löytyi vain vähäisiä puutteita

Pakohuoneiden valvonnassa löytyi vain vähäisiä puutteita

24.11.2023 10.14

Uudenmaan pelastuslaitokset kohdensivat tänä syksynä valvontaa pakohuoneisiin. Edellinen kohdennettu valvontakierros tehtiin vuonna 2019, jolloin valvontaa tehtiin valtakunnallisesti.

Tämän syksyn valvonnan tarkoituksena oli tarkastella pakohuoneiden turvallisuuden nykytilannetta ja turvallisuuden kehitystä Uudellamaalla. Pakohuoneita tarkastettiin yhteensä 28 kpl. Osa tarkastuksista tehtiin yhteistyössä TUKESin kanssa.

Pelastuslaitosten tietoon ei ole tullut pakohuoneissa sattuneita merkittäviä onnettomuuksia. Valvonnalla pyritäänkin ensisijaisesti puuttumaan mahdollisiin vaaratekijöihin ja puutteisiin ennaltaehkäisevästi. Pakohuoneita on valvottu myös vuosien 2019 ja 2023 välillä säännöllisesti.

Syksyn tarkastuskierroksella havaittiin, että erityisesti pakohuoneiden omatoimiseen varautumiseen oli kiinnitetty huomiota, sillä tältä osin huomautettavaa löytyi vain n. 10% kohteista. Noin joka toisessa kohteessa löytyi huomautettavaa turvallisen poistumisen osalta, mutta näistä huomioista suurin osa tehtiin koskien poistumisopasteita, joiden korjaaminen on yleensä helppoa ja nopeaa. Varusteiden ja laitteiden, esimerkiksi alkusammutuskaluston osalta, huomautettavaa löytyi noin joka kolmannesta kohteesta. Palotarkastajat tekivät myös yksittäisiä huomioita sähköasennusten osalta.

Edelliseen, vuonna 2019 toteutettuun tarkastuskierrokseen verrattuna tulokset osoittavat, että pakohuoneiden turvallisuus on parantunut tänä aikana.

Uudenmaan pelastuslaitokset kiittävät pakohuoneiden toiminnanharjoittajia sujuvasta yhteistyöstä valvontakierroksen järjestämisessä.