Takaisin

Huomiota koronavuosien jälkeen erityisesti kotitalouksien turvallisuuteen

Julkaisuajankohta 18.12.2022 19.41
Tiedote

Turvallisuuden ja varautumisen lautakunta hyväksyi kokouksessaan 15. joulukuuta pelastuslaitoksen valvontasuunnitelman vuodelle 2023. Lautakuntakäsittelyn jälkeen pelastuslaitos toimittaa suunnitelman tiedoksi aluehallintovirastolle.

Pelastuslain mukaan pelastuslaitos laatii valvontasuunnitelman, joka perustuu alueelliseen riskiarviointiin. Suunnitelmassa määritellään palotarkastusten määrä, muut valvontatoimenpiteet sekä kuvataan, miten suunnitelman toteutumista arvioidaan. Valvontaa suunnataan erityisesti niihin kohteisiin, joissa onnettomuusriski on suuri tai pelastuslaitoksen yksiköt eivät saavuta kohdetta riittävän nopeasti.

Tavoitteena on vuoden 2023 aikana tehdä 450 palotarkastusta yrityksiin ja laitoksiin sekä tehdä 1 350 muuta valvontakäyntiä esimerkiksi kemikaalivalvontoja.

Lisäksi pelastuslaitos lähettää itsearviointilomakkeen ja kodin turvallisuusoppaan 1 900 pienkiinteistöön. Tavoitteena on, että 78 prosenttia lomakkeen saaneista kiinteistön omistajista tekee tämän postin kautta tulleen paloturvallisuuden itsearvioinnin ja palauttaa sen pelastuslaitokselle. Koronavuosien jälkeen valvontaa kohennetaan niihin kiinteistöihin, jotka eivät tätä itsearviointilomaketta palauta.

Turvallisuuskatselmus yli 75-vuotiaiden koteihin

Valvontasuunnitelmassa kiinnitetään huomiota etenkin yli 75-vuotiaiden kotona asumisen turvallisuuteen. Ensihoitajat tekevät turvallisuuskatselmuksia ensihoidon kiireettömien tehtävien sekä kotiin annettavien palvelujen yhteydessä, mikäli se ei häiritse varsinaista ydintehtävää. Tämän vuoden aikana ensihoitajat ovat tehneet näitä katselmuksia jo 312 kodissa ja tavoitteena on jatkossa lisätä määrää.

Jatkossa ensihoitajat tekevät turvallisuuskatselmuksia myös kiireettömien ensivaste- sekä pelastustehtävien yhteydessä. Tämän lisäksi pelastuslaitos tekee jatkossa tiivistä yhteistyötä ikäihmisten turvallisen kotona asumisen edistämiseksi eri Siun soten, hyvinvointialueen toimialueiden kanssa. Esimerkiksi ensi vuonna aloittava hyvinvointialueen tilannekeskus lisää eri toimialojen yhteistyötä ja tätä kautta tilannekeskustoiminnan uskotaan vähentävän erilaisia onnettomuuksia.

Valvontatoiminta on keskeinen osa pelastuslaitoksen lasisääteistä onnettomuuksien ehkäisytehtävää. Onnettomuuksien ehkäisyllä pienennetään onnettomuuksien todennäköisyyttä ja ennalta varautumalla vähentämään onnettomuuksista aiheutuvia vahinkoja.

On hyvä kuitenkin muistaa, että mikään viranomaisten valvonta ei korvaa ihmisten omaa turvallisuuskäyttäytymistä ja varautumista, turvallisuuden ja varautumisen lautakunnan puheenjohtaja Timo Vornanen summaa.

Pohjois-Karjala

Uusimmat