Suomi lähettää pelastushenkilöstöä Portugaliin tukemaan maastopalojen hallintaa
Suomi lähettää valmiussiirtona Portugaliin 48 kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa, joiden tehtävänä on tukea paikallisia viranomaisia maastopalojen hallinnassa. Kahdesta ryhmästä ensimmäinen lähtee Portugaliin elokuun alussa.
Suomi lähettää sisäministeriön päätöksellä Portugaliin pelastajia kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä lähtee 1.8. ja toinen 16.8. Molemmat ryhmät työskentelevät Portugalissa noin kahden viikon ajan.
Portugali on pyytänyt ennakoiden apua maastopalojen hallintaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Pyyntöön vastataan valmiussiirroilla, joihin osallistuu pelastajia useista EU-maista. Pelastushenkilöstön tehtävänä on tukea paikallisia viranomaisia, jos alueella syttyy maastopaloja.
- Valmiussiirrot ovat osa EU-tasoista varautumista. Yhtenä tavoitteena on vahvistaa eurooppalaista maastopalomuodostelmien yhteistyötä ja toimintamalleja, sanoo pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen sisäministeriöstä.
EU toteuttaa tänä vuonna valmiussiirtoja Portugalin lisäksi Espanjaan, Kreikkaan ja Ranskaan. Kaikkiaan valmiussiirtoihin osallistuu jäsenmaista yli 500 pelastajaa. Suomi on aiempina vuosina osallistunut valmiussiirtoihin Portugalissa ja Kreikassa.
Valmiussiirtoihin pelastajia useilta pelastuslaitoksilta
Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto kouluttaa, rekrytoi, lähettää ja toimii työnantajana kansainvälisillä pelastustoimen tehtävillä.
- Jatkossa on helpompi toimia niin avun antajana kuin vastaanottajanakin, kun on jo kokemusta yhdessä tekemisestä, sanoo Pelastusopiston kansainvälisen pelastustoiminnan koordinaattori Matti Inkeroinen.
Valmiussiirtoon Portugalissa osallistuu pelastajia Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksilta sekä neljä kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa asiantuntijarooleissa. Ryhmiä johtavat pelastusjohtaja Jani Kareinen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta ja pelastuspäällikkö Teemu Veneskari Kymenlaakson pelastuslaitokselta.
Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä
Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista. Kansainvälistä pelastustoimintaa käytetään esimerkiksi luonnon tai ihmisen aiheuttamissa katastrofeissa ja onnettomuuksissa, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä.
Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. EU:n pelastuspalvelumekanismi on yksi keskeisimmistä kansainvälisen avunannon välineistä. Maat voivat pyytää sen kautta apua muilta mailta onnettomuus- tai häiriötilanteista selviämiseen.
Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus ERCC koordinoi avunantoa. Pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu kansallisiin voimavaroihin. Jäsenmaiden tarjoama apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua.
Lisätiedot:
pelastusylitarkastaja Pekka Tiainen, sisäministeriö, p. 050 456 4477, etunimi.sukunimi@gov.fi (kansainvälinen pelastustoiminta)
24.–26.7. koulutussuunnittelija Jari Korpela, Pelastusopisto, p. 029 545 3480, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi
29.7. alkaen valmiussuunnittelija Jukka Räsänen, Pelastusopisto, p. 029 545 3689, etunimi.sukunimi@pelastusopisto.fi