Takaisin

Sisäministeriön hallinnonalan tuottavuusohjelma julki

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2024 14.09
Uutinen

Sisäministeriö julkaisi hallinnonalansa tuottavuusohjelman samassa yhteydessä, kun valtioneuvosto antoi vuoden 2025 talousarvion eduskunnalle 23. syyskuuta.

Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti kukin hallinnonala on laatinut tuottavuusohjelman säästöjen toteuttamiseksi hallituskauden aikana. 

Hallituksen keväällä päättämä säästö sisäministeriön hallinnonalalle on vajaa kaksi prosenttia, kun yleisesti valtionhallintoon kohdistuu lähes 10 prosentin säästöt. Hallitus linjasi, että sopeutustoimet eivät saa vähentää poliisien tai rajavartijoiden määrää. Säästöjä halutaan kohdentaa hallintoon.

Sisäasiainhallinnossa säästöjä kohdennetaan eniten Maahanmuuttovirastolle, Kriisinhallintakeskukselle, sisäministeriölle sekä pelastustoimeen (7,8-10 %).  Poliisiin, Rajavartiolaitokseen ja Suojelupoliisiin kohdennetaan vähemmän säästöjä, noin 1 prosenttia kullekin. 

Julkisen talouden säästöjen henkilöstövaikutuksia pyritään hallitsemaan luonnollista eläke- ja muuta siirtymää hyödyntäen ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen. 

Sisäministeriön hallinnonalalla erityisesti tulevien vuosien kustannustason nousut ja uudet tehtävät johtavat väistämättä henkilöstön määrän vähenemiseen. Kriittinen osaaminen on turvattava kaikissa olosuhteissa. Pääsääntöisesti merkittävämpiin toimiin joudutaan vasta kehyskauden lopulla.

Sisäministeriön hallinnonalan rahoitusvaje (toiminnan tason nykyisellään säilyttämisen edellyttämä rahoitus) on kehyskaudella arviolta 38,4 – 92,7 milj. euroa/vuosi. Uusien tiedossa olevien tehtävien edellyttämä rahoitus on 1,5 – 8,2 milj. euroa/vuosi sekä lähivuosien kustannustason nousu 4,3 – 19,8 milj. euroa/vuosi. 

Menojen vähentämistarve sisäministeriön hallinnonalalla on kokonaisuudessaan vuosina 2025 – 2028 edellä mainitut sekä säästöt huomioiden 71,4 – 131,8 milj. euroa vuodessa.

Virastojen tuottavuusohjelmat ovat valmisteilla

Kukin virasto laatii oman tuottavuusohjelmansa. Sopeuttamistoimet jatkuvat virastoissa vähintään vuoteen 2028 saakka. Säästöt tehdään ensisijaisesti hallinnosta ja sellaisesta toiminnasta, joka ei ole lakisääteistä ydintehtävää kuten kansalaisten avun saantia tai rajojen valvontaa.

Virastojen tuottavuustoimissa korostuvat hallinnon säästöjen lisäksi keskittyminen lakisääteisiin perustehtäviin, normien purku, digipalvelujen lisääminen, toimitilojen käytön tehostaminen, ict-hankkeiden parempi hallinta ja asiakasmaksujen korottaminen. Myös työn tekemisen tapoja uudistamalla voidaan parantaa tuottavuutta.
Poliisilla ja Maahanmuuttovirastolla on käynnissä laajempi toimitiloihin liittyvä selvitystyö.

Lisätietoja:
talous- ja suunnittelujohtaja Antti Karila, p. 0295 488 288

Uusimmat