Sisäministeri Päivi Räsänen: Suomi lähettää kriisiapua Filippiineille
Sisäasiainministeriö on lähettänyt maanantaiaamuna 11.11.2013 kolme pelastusalan asiantuntijaa Tanskaan, josta he jatkavat Filippiinien katastrofialueille Taclobaniin yhdessä tanskalaisten ja luxemburgilaisten avustajien sekä lähetettävän materiaalin kanssa. Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) on vastannut valmiuden kartoittamisesta ja käytännön järjestelyistä. Paikan päällä tiimin tehtävänä on avustusleirin rakentaminen ja ylläpitäminen yhteistyössä IHP:n (International Humanitarian Partnership) työntekijöiden kanssa.
Sisäministeri Päivi Räsänen toteaa Kriisinhallintakeskuksen osallistumisen olevan tärkeää ja korostaa myös kansalaisjärjestöjen roolia auttamistyössä. - Haluan kiittää kaikkia tahoja, jotka osallistuvat tämän valtaisan kriisin avustustöihin. Järjestöjen, kuten Punaisen Ristin ja Kirkon ulkomaan avun, panos on tärkeää. Jokainen kansalainen voi myös osallistua auttamiseen lahjoittamalla, ministeri toteaa.
YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö on hyväksynyt Suomen tarjouksen asiantuntija-avusta tukemaan kansainvälisten organisaatioiden avustusoperaatiota Filippiineillä. Kriisinhallintakeskus osallistuu avustusoperaatioon IHP:n kautta. IHP koostuu Pohjoismaiden, Ison-Britannian, Saksan, Viron ja Luxemburgin kansainvälisen pelastustoiminnan sisarjärjestöistä.
IHP lähettää Filippiineille kaksi leirimoduulia ja kaksi moduulia tukemaan kansainvälistä koordinaatiokeskusta henkilöstöineen. Henkilöstö koostuu 21 asiantuntijasta ja materiaaliavusta, jotka tulevat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Luxemburgista ja Suomesta. Rahoitus Suomen osallistumiseen tulee sisäasiainministeriöstä.
Edessä pitkä jälleenrakennusvaihe
Ministeri Räsänen toteaa, että Filippiineillä on edessä pitkä, vuosia kestävä jälleenrakennusurakka. Ministeri muistuttaa, että apua tarvitaan pitkään sen jälkeenkin, kun katastrofi ei enää näy uutisissa joka päivä.
- Juuri nyt käsillä on suuri tarve ruuasta ja puhtaasta juomavedestä. Lähivuorokaudet tulevat olemaan ratkaisevia ja pitää vain toivoa, että sää pysyisi armollisena, että pelastustyöt ehditään suorittaa ennen seuraavia sateita.
Suomalainen pelastusosaaminen käytössä EU:n yhteisprojekteissa
Filippiinejä kohdannut myrskykatastrofi nostaa esille kysymyksen valmiuksista nopeaan avun antamiseen. Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismi luotiin 2000-luvun alussa tehostamaan yhteistyötä suurkatastrofin sattuessa. Mekanismia onkin käytetty aktiivisesti niin EU:n alueella kuin sen ulkopuolella. Esimerkiksi vuoden 2011 katastrofissa Japani pyysi yksittäisten avustustoimien sijaan koordinoitua operaatiota, mikä myös toteutui. Suomi osallistui yhteisoperaatioon toimittamalla säteilymittareista.
Pelastuspalvelumekanismia käytetään vakavissa kriisitilanteissa, joissa sovelletaan EU:n perussopimukseen kirjattua ns. yhteisvastuulauseketta.
Unionin pelastuspalvelumekanismi päivitetään vuoden 2014 alusta. Tavoitteena on luoda entistä tehokkaampia korkean valmiuden pelastusresursseja, joita voidaan lähettää myös unionin ulkopuolelle avustustehtäviin. Euroopan unionissa arvostetaan erityisesti Suomen pelastustoimen kylmien olosuhteiden osaamista.
Lisätietoja:
Sisäministeriö: ministerin erityisavustaja Niklas Andersson, 050 559 7156, Eero Kytömaa, neuvotteleva virkamies, 040 838 2902, Mikko Jääskeläinen, ylitarkastaja, 040 501 2861.
Kriisinhallintakeskuksen johtaja Jukka Tuononen, 0295 453699, etunimi.sukunimi@cmcfinland.fi
Lisätietoa verkossa:
Kriisinhallintakeskus www.cmcfinland.fi
International Humanitarian Partnership www.ihp.nu