Takaisin

Palokuntatoiminta voi ehkäistä syrjäytymistä

sisäministeriö
Jari Lepistö
Julkaisuajankohta 23.11.2023 8.56
Kolumni
Henkilökuva

Päivä paloasemalla -tapahtumaa vietetään taas viikonloppuna. Samalla käynnistyy Paloturvallisuusviikko, mikä päättyy 1.12. Palovarointinpäivään.

Tulevana lauantaina useimmilla paloasemilla on mahdollisuus tutustua palokunnan toimintaan. Päivän aikana kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan oppimaan pelastustoiminnasta ja kotien turvallisuudesta sekä kuulemaan palokunnasta harrastustoimintana.

Vapaaehtoiset ja sivutoimiset palokuntalaiset ovat keskeinen osa koko pelastusalan järjestelmää
Suomessa pelastusala nauttii yleisesti suurta luottamusta. Olemme aina valmiudessa auttamaan reilun 800 paloaseman verkostolla. Suuremmilla paikkakunnilla auttamisvalmiudessa on ammattikoulutettuja pelastajia. Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla nojaudutaan puolestaan sopimuspalokuntalaisiin. Suomessa vapaaehtoiset ja sivutoimiset palokuntalaiset ovat keskeinen osa koko pelastusalan järjestelmää. Palokuntayhdistykset – kansanomaisemmin vpk:t – huolehtivat osaltaan siitä, että apua löytyy, olipa kyseessä hälytysluonteinen tehtävä tai arjen turvallisuuden parantamiseen liittyvän osaamisen parantaminen. Palokunnat tuottavat myös turvallisuuskoulutuspalveluita. 

Palokunnilla on merkittävä rooli myös yhteiskunnallisten ilmiöiden hallinnassa. Palokuntien palokuntanuorisotyön piirissä on noin 7 000 nuorta, ja veteraani- ja tukitoiminnassakin tuhansia ihmisiä. Palokuntatoiminnan pariin ohjaa halu auttaa ihmisiä sekä yhteisöllisyyden kokemus. Harrastustoiminta on nuorille erittäin hyvä vaihtoehto, koska se on ilmaista ja vähentää syrjäytymisen riskiä. Palokuntanuorista voi myös vuosien myötä tulla pelastusalan kantavia voimia ammatti- tai sopimuspelastajina. 

Oppeja pelastusalan toimintamalleihin ulkomailta

Kuuntelin hiljattain EU-komission webinaaria, joka käsitteli kasvavien haavoittuvien yhteisöjen turvallisuutta. Eräs esityksistä käsitteli Iso-Britannian pelastusalan ja The Prince’s Trust –järjestön yhteistyössä luotua toimintamallia, joka tukee syrjäytymisvaarassa tai sivuraiteilla olevia nuoria. Osallistuneista nuorista 80 % on saanut 12 viikon koulutusohjelman avulla jälleen elämän syrjästä kiinni. 

Toimintamalli osoittaa sen, että pelastusalan kannattaa tehdä laajemmin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yhdistämällä näkemyksiä yhteiskunnan ilmiöistä, asettamalla yhteisiä tavoitteita ja tekemällä yhteistyötä tavoitteiden eteen saadaan merkittävämpiä tuloksia aikaiseksi. Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna palokuntatoimintaan osallistuminen hyödyttää nuoren lisäksi myös yhteiskuntaa haitallisten ilmiöiden vähenemisenä ja kansakunnan resilienssin vahvistumisena. Näinä epävakaina aikoina tämän arvo nousee korkealle. 

Toivotan kaikki tervetulleiksi mukaan pelastusalan toimintaan!

Jari Lepistö
pelastusylitarkastaja
@jari_lepisto

Uusimmat