Ministeri Rantanen Wieniin ja Brysseliin – vierailun teemoina maahanmuutto ja EU:n varautuminen
Sisäministeri Mari Rantanen tapasi maanantaina Wienissä Itävallan sisäministerin. Ministerien tapaamisessa aiheina oli muun muassa maiden välinen yhteistyö maahanmuuttopolitiikassa, muuttoliikkeen hallitsemisen keinot ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa. Wienistä ministeri jatkaa Brysselissä järjestettävään Civil Protection Forumiin, jossa hän osallistuu korkean tason paneelikeskusteluun EU:n varautumisesta.
Suomi ja Itävalta samoilla linjoilla EU:n maahanmuuttokysymyksissä
Sisäministeri Rantanen tapasi itävaltalaisen kollegansa Gerhard Karnerin Wienissä 3.6. Ministerien keskustelut keskittyivät keinoihin vähentää Eurooppaan kohdistuvaa maahanmuuttopainetta. He keskustelivat muun muassa innovatiivisista keinoista muuttoliikkeen hallitsemiseksi ja yhteistyöstä kolmansien maiden kanssa. Molempien ministerien tavoitteena on hallita EU:n alueen maahanmuuttopainetta ja ehkäistä ihmissalakuljetusta.
− Löysimme Itävallan kanssa paljon yhteistä ja olemme hyvin samoilla linjoilla EU:n maahanmuuttokysymyksissä. Tavoitteena on hallita ja hillitä paremmin Eurooppaan suuntautuvaa muuttoliikettä. Meidän pitää muun muassa tehokkaasti ehkäistä ihmissalakuljetusta ja puuttua rikollisjärjestöjen toimintaan aikaisessa vaiheessa. Itävalta on aktiivinen EU-kumppanimme, ja keskustelu oli oikein antoisa, sanoo ministeri Rantanen.
Suomi ja Itävalta allekirjoittivat toukokuun puolivälissä yhdessä 13 muun EU-maan kanssa Euroopan komissiolle suunnatun kirjeen, jossa peräänkuulutetaan tarvetta innovatiivisiin maahanmuuttoratkaisuihin. Kirjeen teemoja olivat muun muassa palautuksiin liittyvä yhteistyö kolmansien maiden kanssa, palautusten tehostaminen, mahdollisuudet palautuskeskusten perustamiseen ja välineellistetty maahantulo. Tavoitteena on saada seuraavan komission ohjelmaan uusia aloitteita maahanmuuttoliikkeen vähentämiseen, palautusten tehostamiseen ja välineellistetyn maahantulon torjuntaan.
Ministereiden keskustelussa tunnistettiin tärkeitä asioita yhteistyöhön liittyen. Molemmat pitävät esimerkiksi kumppanuuksia lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa tärkeinä EU:n muuttoliikenteen hallitsemisessa.
Suomi painottaa myös EU:n yhteisen palautuspolitiikan kehittämistä toimivan ja uskottavan turvapaikkapolitiikan osana. Ministerit kartoittavat seuraavia askeleita tavoitteen saavuttamiseksi.
Brysselissä pohditaan EU:n yhteisen varautumisen ja rescEU:n tulevaisuuden suuntia
Ministeri Rantanen osallistuu Brysselissä European Civil Protection Forumiin, joka on yksi tärkeimmistä eurooppalaisista pelastustoimen ja siviilivalmiuden tapahtumista. Ministeri osallistuu tilaisuudessa korkean tason paneelikeskusteluun, jonka aiheena on rescEU, eli EU:n valmiusvarastot erilaisiin tilanteisiin vastaamiseksi. Vuonna 2019 perustetun rescEU:n tarkoituksena on, että EU pystyy vastaamaan aiempaa nopeammin ja tehokkaammin luonnon ja ihmisten aiheuttamiin kriiseihin.
− Jokainen maa vastaa omasta varautumisestaan. Viime vuodet ovat kuitenkin muistuttaneet, että monet haasteet ovat monimutkaisia ja valtioiden rajat ylittäviä. Hybridivaikuttaminen on yksi esimerkki tästä. Siksi monipuoliseen uhkaympäristöön varautumista pitää tehdä EU-tasolla ja yhteisillä suunnitelmilla, ministeri Rantanen sanoo.
Ministeri nostaa puheenvuoroissaan esiin myös Suomen varautumisunionialoitteen, omatoimisen varautumisen merkityksen sekä väestönsuojat.
Lisätietoja:
maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen, p. 050 460 76 55, etunimi.sukunimi@gov.fi (tapaaminen Itävallan ministerin kanssa)
pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja, Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, etunimi.sukunimi@gov.fi (Civil Protection Forum)