Ei pelkästään vahvoja seiniä ja rakenteita
Väestönsuoja on paljon muutakin kuin vahvoja rakenteita. Väittäisin, että harva tietää kaikista toiminnallisuuksista, laitteista ja varusteista, joita väestönsuojistamme löytyy – tai tulisi löytyä, kirjoittaa projektipäällikkö Ira Pasi.
Vahvat rakenteet antavat jo itsessään erinomaisen suojan asevaikutuksilta, mutta lähes jokaisessa väestönsuojassa on jotain pientä tai isompaa korjattavaa. Lisäksi väestönsuojien käyttäjät tarvitsevat ohjeita, opastusta ja käyttöönoton suunnittelua, jotta suojautuminen onnistuisi.
Myös hallitusohjelma ohjaa korjaamaan havaittuja puutteita muun muassa väestön omatoimisen varautumisen, väestönsuojelun kehittämisen ja alueellisen väestönsuojakapasiteetin tarkastelun avulla.
Suomella on miljardien eurojen arvoinen kansallisomaisuus – onko se kunnossa?
Noin 250 kansainvälistä delegaatiota on käynyt tutustumassa suomalaiseen väestönsuojaamisen infrastruktuuriin viimeisen parin vuoden aikana. Sisäministeriön vuonna 2023 julkaiseman selvityksen perusteella väestönsuojissa on puutteita ja lainsäädäntö on toteutunut hyvin vain rakentamisen osalta.
Esimerkiksi väestönsuojien kunnossapito, määräaikaistarkastukset ja pelastussuunnitelmiin liittyvät velvoitteet eivät ole toteutuneet säädöksissä tarkoitetulla tavalla. Emme voi siis pelkästään paukutella henkseleitä.
Väestönsuojat antavat melko hyvin suojaa nykyiselläänkin 72 tunnin valmistautumisajalla.
Animaatiovideossa esitellään väestönsuojien varustusta sekä tyypillisimpiä kohtia, joissa puutteita havaitaan. Tällaisia puutteita ovat esimerkiksi tiivisteiden vanheneminen, ylipainemittarin vioittuminen sekä väestönsuojan varusteiden puuttuminen. Pienemmät puutteet ovat helppoja ja nopeita korjata sekä tarvikkeita on yleisesti saatavilla: vaihdetaan uudet tiivisteet tai lisätään ylipainemittarin nestettä täyttöpullosta, jota säilytetään väestönsuojassa.
Katso video: Tyypillisiä puutteita Suomen väestönsuojissa (Jos video ei avaudu tässä ikkunassa, voit katsoa sen oheisesta linkistä)
Rakenteet ovat kunnossa
Suomalaiset väestönsuojat ovat kuitenkin rakenteiltaan erittäin kestäviä, joka onkin suojauskyvyn kannalta olennaisinta. Väestönsuojan vahvat rakenteet antavat jo yksistään erinomaisen suojan asevaikutuksilta.
Väestönsuojassa on oma ilmanvaihtolaitteisto, joka toimii sekä käsikammella että sähköllä. Lisäksi sisään tulevaa ilmaa voidaan suodattaa, jos ulkona on myrkyllisiä kaasuja tai radioaktiivisia aineita.
Väestönsuojissa on aina vähintään kaksi toisistaan riippumatonta poistumistietä, joiden rakennetta on vahvistettu. Maan alle rakennetuissa väestönsuojissa on erillinen hätäpoistumiskäytävä, josta pääsee poistumaan, vaikka rakennus olisi sortunut väestönsuojan päälle. Katso videosta, kuinka väestönsuojasta voidaan kaivautua ulos hätäpoistumiskäytävää pitkin.
Katso video: Maailmanluokan väestönsuojat (Jos video ei avaudu tässä ikkunassa, voit katsoa sen oheisesta linkistä)
Varusteilla paremmat olosuhteet suojautumiselle
Lisäksi väestönsuojassa on erilaisia varusteita ja tarvikkeita, jotka eivät vaikuta suojauskykyyn, mutta ovat parantavat suojautumisen olosuhteita. Väestönsuoja antaa suojaa asevaikutuksilta, vaikka siellä olisikin puutteita käymälä- tai vesiastioissa. Toisaalta varusteiden merkitys on helppo ymmärtää, sillä esimerkiksi käymälän olemassaolo helpottaa suojassa oleskelua merkittävästi.
Väestönsuojat ovat muodostaneet miljardien eurojen kansallisomaisuuden, josta vastaavat kiinteistön omistajat. Kiinteistön omistajan vastuu väestönsuojien rakentamisesta onkin ollut suojarakentamisen toteutumisen kannalta tärkein tekijä.
Meillä on tietoa ja mahdollisuus edistää asioita, jotta voimme olla ylpeitä maailmanluokan väestönsuojista jatkossakin. Väestönsuojien vuosihuollot ja 10-vuotistarkastukset on tehtävä säännöllisesti ja suojan käyttöönotto on oleellinen osa pelastussuunnitelmaa, siinä missä muutkin arkiset asiat.
Ira Pasi
projektipäällikkö
sisäministeriö, pelastusosasto
@ira_pasi