Hoppa till innehåll
Kalender

Nyheter och pressmeddelande

Finland skickar cirka 30 personer och materiel till Sverige för att hjälpa med släckningen av skogsbränder

Sverige har sent på torsdag kväll tackat ja till Finlands erbjudande om hjälp för släckning av skogsbränder. Finland skickar till Sverige en självförsörjande räddningspluton med materiel. Formationen består av ca 30 personer och materiel, t.ex. brandbilar, tankbilar, motorsprutor och fordon som kan användas i terräng. Enligt en preliminär uppskattning anländer räddningspersonalen till Sverige senast på morgonen lördagen den 28 juli och inleder arbetet i mellersta Sverige så snart som möjligt efter ankomsten.
Pressmeddelande inrikesministeriet Räddningsväsendet, 27.7.2018 12:34

Finland har erbjudit Sverige hjälp med skogsbränderna - svaret dröjer ännu

Finland har den 26 juli erbjudit Sverige hjälp med att släcka de största skogsbränderna i landets historia. Finland är berett att skicka ca 35 brandmän med utrustning till Sverige. I praktiken innebär detta brandbilar, tankbilar, motorsprutor och fordon som kan användas i terräng. Sverige har ännu inte svarat på anbudet.
Pressmeddelande inrikesministeriet Räddningsväsendet, 26.7.2018 14:54

Stor risk för skogsbrand förutsätter extrem försiktighet vid hantering av eld

Skogarna är väldigt torra till följd av värmeböljan och torkan, och därför har sannolikheten för eventuella storbränder ökat. Värdet för indexet för skogsbrand, som Meteorologiska institutet räknar ut, har i nästan hela landet höjts till 4,1–6,0. Maximivärdet för indexet är 6,0. Den 19 juli utfärdade inrikesministeriet en rekommendation till räddningsverken om att det ska meddelas förbud mot all öppen eld och hyggesbränning i områden där indexet för skogsbrand uppgår till 5,0–6,0.
Pressmeddelande inrikesministeriet Räddningsväsendet, 20.7.2018 9:28

Kontinuerlig övervakning av verksamhetens lagenlighet inom inrikesministeriets förvaltningsområde

Lagenligheten av verksamheten vid inrikesministeriet och dess förvaltningsområde följs årligen upp. Laglighetsövervakningen baserar sig på anvisningar, på att verksamheten är organiserad samt på att det utfärdas noggrannare och mer heltäckande rapporter om övervakningen på grund av förvaltningsområdets natur. I berättelsen om laglighetsövervakningen för inrikesministeriet och dess förvaltningsområde 2017 har man granskat hur laglighetsövervakningen har utvecklats inom hela förvaltningsområdet. Lagenligheten av verksamheten vid inrikesministeriet och dess förvaltningsområde följs årligen upp. Laglighetsövervakningen baserar sig på anvisningar, på att verksamheten är organiserad samt på att det utfärdas noggrannare och mer heltäckande rapporter om övervakningen på grund av förvaltningsområdets natur. I berättelsen om laglighetsövervakningen för inrikesministeriet och dess förvaltningsområde 2017 har man granskat hur laglighetsövervakningen har utvecklats inom hela förvaltningsområdet.
Nyhet inrikesministeriet Räddningsväsendet, 10.7.2018 9:55