Räddningsverket i Östra Nyland
Tjänster vid Räddningsverket i Östra Nyland
Räddningsverksamhet
Verksamheten, utrustningen och personalens specialkunnande vid Räddningsverket i Östra Nyland har anpassats till vissa mål med hög risk på vårt område. På vårt område finns kärnkraftverket i Lovisa, den kulturhistoriskt värdefulla gamla stan i Borgå samt industriområdet och hamnen i Sköldvik.
Akutvård
Räddningsverket i Östra Nyland producerar akutvårdstjänsterna i samarbete med HUS.
Olycksförebyggande arbete
Till räddningsverkets förebyggande verksamhet hör till exempel att ge råd och fortbildning i frågor kring räddningssäkerhet, att övervaka räddningssäkerhet genom till exempel brandsyn samt att stöda kommunerna i deras beredskapsplanering.
Övervakning
Brandsyn är ett sätt att övervaka att de skyldigheter som grundar sig på räddningslagen och andra förordningar följs. I samband med övervakningen ges råd och instruktioner om hur säkerheten kan utvecklas.
Säkerhetskommunikation
Målet med räddningsverkets säkerhetskommunikation är att öka människors beredskap att förebygga olyckor och handla rätt i olyckssituationer. Säkerhetskommunikation omfattar till exempel fortbildning, kampanjer, mediekommunikation samt rådgivning.
Beredskap
Räddningsmyndigheterna leder räddningssituationer som orsakas av till exempel stormar och översvämningar. Vid behov stöder de andra myndigheter i deras verksamhet. Var och en bör även på egen hand förbereda sig för olika störningar, till exempel elavbrott eller avbrott i dataförbindelserna. Invånarnas beredskap gör myndigheternas arbete i krissituationer lättare.
Säkerhetsfortbildning
Räddningsverket i Östra Nyland erbjuder säkerhetsfortbildning i första hand åt personal vid vårdanstalter och inom åldringsvården, personal som gör hembesök samt personal i skolor och daghem. Vi erbjuder även öppen fortbildning kring allmän brandsäkerhet och förstahandssläckning.
Externa räddningsplaner
Räddningsplanens avsikt är att styra verksamheten vid en eventuell storolycka. Till exempel kärnkraftverk samt anläggningar, hamnar och bangårdar som behandlar farliga kemikalier eller explosiva ämnen har en extern räddningsplan.
Frivilligverksamhet
I Askola, Pukkila, Mörskom, Lappträsk och Strömfors finns brandstationer som är bemannade med halvordinarie personal och är en del av räddningsverket. En frivillig brandkår (FBK) som har ett brandkårsavtal med räddningsverket fungerar som räddningsverkets avtalsbrandkår. I Östnyland finns ett aktivt och heltäckande nätverk av 24 avtalsbrandkårer.