Riksomfattande riskbedömning

Den nationella riskbedömningen och de regionala riskbedömningarna bildar en riksomfattande helhet. I bedömningarna kartläggs olika risker som hotar människor, miljön, egendom samt kritiska system och tjänster. Myndigheterna måste förbereda sig på riskerna i sin verksamhet. Riskerna bedöms också med tanke på en anpassning till klimatförändringen.

Nationell riskbedömning

Den nationella riskbedömningen grundar sig på Europeiska unionens civilskyddsmekanism. Mekanismen förpliktar alla medlemsländer att regelbundet bedöma sådana risker som kan innebära att de måste be om hjälp från andra länder. I Finland görs en nationell riskbedömning vart tredje år. Den nuvarande riskbedömningen används i stor utsträckning vid beredskapsplaneringen. I den ingår de hotmodeller som ingår i samhällets säkerhetsstrategi.

Regionala riskbedömningar

Vid sidan av den nationella riskbedömningen utarbetas även regionala riskbedömningar. De beaktar hot och störningssituationer som är karakteristiska för det aktuella området. Målet med de regionala riskbedömningarna är att fokusera på risker som får omfattande regionala konsekvenser om de blir verklighet. (De regionala riskbedömningarna nedan är på finska.)

Läs mer:

Nationell riskbedömningLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Beredskap är en del av räddningsväsendets grundläggande arbeteLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Genom befolkningsskyddet bistås civilbefolkningenLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Nationell riskbedömning 2018Länk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik
Beredskap för störnings- och krissituationer - Suomi.fiLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik