Hoppa till innehåll

Exceptionella situationer på offentliga tillställningar

Exceptionella situationer som brand, problem som orsakas av vädret, ras av tillfälliga konstruktioner eller störande beteende kan orsaka ett behov av att avbryta den offentliga tillställningen helt eller delvis, slutligt eller tillfälligt. I allvarliga exceptionella situationer kan det hända att evenemangsområdet eller en del av området måste evakueras.

I samband med säkerhetsplaneringen ska arrangören fastställa på vilket sätt beredskapen att avbryta evenemanget och evakuera har ordnats. Beskriv i räddningsplanen noggrannare evakueringsarrangemang, såsom förutseende av evakueringssituationer, utrustning och instruktioner om genomförande evakuering och utrop.

Arrangören, den säkerhetsansvariga eller myndigheten fattar beslut om avbrytande av evenemang och om evakuering. Vid evakuering vägleder ordningsvakter och annan personal publiken bort från faran via närmaste säkra utrymningsvägar. Vid vägledningen av publiken används till exempel ljudanläggningar och megafoner. Dessutom är det möjligt att använda skärmar i anslutning till estraden samt andra skärmar och informationstavlor.