Tillbaka

Säkerheten i det egna hemmet intresserar småhusägare i västra Nyland

Utgivningsdatum 28.10.2021 14.24
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen vaakunamerkki.

Västra Nylands räddningsverk skickade i somras en självutvärderingsblankett som kan användas för att kontrollera brandsäkerheten i hemmet. I år fick omkring 5 200 hushåll brevet.

Västra Nylands räddningsverk skickade i somras en broschyr om brandsäkerhet och en självutvärderingsblankett som kan användas för att kontrollera hur brandsäkert hemmet är till en del av småhusägarna i sitt område.

I år fick omkring 5 200 hushåll brevet. Invånarna ska själva med hjälp av blanketten bedöma om brandsäkerheten i hemmet är i skick och sedan skicka svaren till räddningsverket. 
Med hjälp av självutvärderingen vill räddningsverket uppmuntra invånarna att självständigt förbättra säkerheten i sina hem.

”Ungefär 67 procent av dem som fått brevet har skickat tillbaka den ifyllda blanketten. Vi tackar alla som redan skickat in sitt svar för deras aktivitet”, säger ledande brandinspektör Raki Salmela.

De som ännu inte har svarat kommer att få ett brev där de påminns om saken inom en nära framtid. Ungefär 1 700 påminnelser kommer att skickas ut och det är möjligt att svara på brevet fram till 15.11.2021.

Vi önskar att alla som fått brevet skickar den ifyllda blanketten inom utsatt tid. Om blanketten inte återlämnas trots påminnelsen gör räddningsverket en brandsyn i det aktuella småhuset i slutet av 2021 eller senast i början av 2022.

Enligt Salmela har en stor del av blanketterna lämnats in under de senaste åren, över 90 procent.

Synlig adressnumrering leder hjälpen ända fram

Ledande brandinspektör Raki Salmela har gått igenom alla svar som hittills kommit in.

”De som svarat har i och med självutvärderingen lagt märke till exempelvis hur väl husets nummerskylt syns, hemmets utrymningsvägar och brandvarnare”, säger Salmela.  

Många har upptäckt att husets adressnummer kanske inte syns så bra.

”Tydliga och synliga nummerskyltar hjälper räddningsverket att hitta fram. Nummerskylten behöver inte alltid vara upplyst. Det räcker att numreringen är lätt att upptäcka också när det är mörkt. Till exempel kan bakgrunden vara reflekterande eller så kan den vara upplyst av gatlampor."

Det kan emellertid hända att stadens byggnadsordning har bestämmelser om upplyst numrering. Därför lönar det sig att kontrollera saken hos byggnadstillsynen i hemstaden.

Dessutom är det bra att kontrollera att träd eller buskar inte döljer nummerskylten. 

Hemmets utrymningsvägar i skick

Invånarna i småhus med två eller flera våningar upptäckte under självutvärderingen att det finns brister i hemmets utrymningsvägar. En bostad ska ha minst två utrymningsvägar. Den ena ska vara en normal gångväg ut och den andra en reservväg, såsom en balkong eller ett fönster.

”Det är bra att fundera på de här sakerna och sätta dem i skick. Vid en eldsvåda finns det ett par minuter tid att avlägsna sig. Det är viktigt att det inte finns några hinder längs med utrymningsvägarna och att man kommer ut via dem utan nyckel”, säger Salmela.

Fönster ska ha ett fast handtag. I de övre våningarna skulle det vara bra med en utrymningsstege utanför fönstret, om det är långt ner till marken. 

”Det lönar sig att öva på att använda utrymningsvägarna i mörker och också lära dem till barnen.”

En brandvarnare i sovrummet väcker säkert

En brandvarnare reagerar på rök och ger larm innan vi själva kan upptäcka röken. Också en liten brand fyller hemmet snabbt med rök.  En fungerande och rätt placerad brandvarnare varnar och väcker.

Det ska finnas brandvarnare i varje bostadsvåning, minst en per varje påbörjad 60 m2.

”Det är speciellt viktigt att installera brandvarnare i alla sovrum och vid utrymningsvägarna”, säger ledande brandinspektör Raki Salmela. 

Det är bra att testa hemmets brandvarnare en gång per månad. På så sätt säkerställer du att de är i aktionsberedskap. Det är bra att byta ut batterierna en gång per år, eller omedelbart om brandvarnaren börjar ge ifrån sig ett litet pip som upprepas.

Brandvarnarna är inte eviga och de måste absolut bytas ut regelbundet. Nuförtiden märker tillverkaren ut på brandvarnarna när de ska bytas ut med ett så kallat bäst före-datum.

Brandvarnaren måste omedelbart bytas ut mot en ny om den inte fungerar trots att batterierna bytts ut.

Målet är att förebygga olyckor  

Blanketten för självutvärdering är en del av övervakningen av brandsäkerhet som räddningsverket utför. Målet är att förebygga olyckor. De områden som får en självutvärderingsblankett väljs ut enligt räddningsverkets årliga plan.

Dessutom utför räddningsverket också traditionell brandsyn. Avsikten är att brandsynerna koncentreras till de platser som har ett särskilt behov av att besökas av en expert inom brandsäkerhet. Dessutom rör sig räddningsverkets enheter i bostadsområden och gör säkerhetsobservationer. Om räddningsverkets representanter upptäcker problem lämnar de ett brev med en rättelseuppmaning och i husbolagen genomförs vid behov en brandsyn. Varje år gör Västra Nylands räddningsverk omkring 2 000 brandsyner i olika lokaler och fastigheter.

Kotitapaturma.fi-webbplats finns en checklista (på finska) som kan användas för en genomgång av säkerheten i hemmet, också i det fall att man själv inte stått i tur för att få ett brev om saken i år. Jourhavande brandinspektören svarar på frågor om brandsäkerhet i hemmet och om självutvärderingen, vardagar kl. 9–11.30 på tfn 09 8162 6815.
 

Länsi-Uusimaa

Det senaste