Prislista över tjänsterLänk till en annan webbplats

En del av de tjänster som räddningsverket producerar är avgiftsbelagda. En aktuell prislista över tjänster för år 2025 som har fastställts av Mellersta Österbottens välfärdsområde.

RäddningsverksamhetLänk till en annan webbplats

Syftet med räddningsverksamheten och dess lagstadgade uppgift är att skydda människor, egendom och miljö mot olyckor, katastrofer och andra farliga situationer.

Samarbetsområden för räddningsverksamhetenLänk till en annan webbplats

Mellersta Österbottens räddningsverk hör till Norra Finlands samarbetsområde.

Förebyggande av olyckorLänk till en annan webbplats

Räddningsverkets roll är central i förebyggandet av olyckor. Räddningsverken gör många olika åtgärder för att minska antalet olyckor och deras åtgärder kan delas in i flera olika delområden.

TillsynLänk till en annan webbplats

Den tillsyn som räddningsverket utför hänför sig i allmänhet till tryggandet av brandsäkerheten och räddningsverksamheten. Syftet med tillsynen är att förebygga olyckor och att förbättra den allmänna säkerheten. Räddningsverket fungerar som sakkunnig och övervakare i brandsäkerhetsfrågor.

SäkerhetskommunikationLänk till en annan webbplats

Syftet med upplysning är att säkerställa att medborgare, myndigheter och andra intressenter får aktuell och korrekt information om säkerhetsrelaterade frågor. God säkerhetskommunikation kan förebygga olyckor, förbättra beredskapen i krissituationer och öka medborgarnas säkerhetsmedvetenhet.

SäkerhetsutbildningLänk till en annan webbplats

Säkerhetsutbildning är en viktig del av främjandet av säkerheten i samhället och riktar sig till såväl privatpersoner som organisationer. Syftet med utbildningen är att öka säkerhetsmedvetenheten, att förebygga olyckor och att förbereda deltagarna på att handla rätt i krissituationer.

Frivilligverksamhet/personal i bisyssla

Personal i bisyssla larmas till arbetet alltid vid behov, oberoende av tiden på dygnet. Introduktion och skolning till uppgifterna ordnas i huvudsak lokalt inom räddningsverkets område.

BeredskapLänk till en annan webbplats

Räddningsverkets uppgifter i fråga om beredskap är mångsidiga och centrala med tanke på säkerheten i samhället. Beredskap innebär proaktiva åtgärder som syftar till att minska effekterna av olyckor och krissituationer samt att säkerställa snabbt och effektivt reagerande om en situation ändå uppstår.

Externa räddningsplanerLänk till en annan webbplats

En extern räddningsplan är en viktig del av räddningsverkets verksamhet och gäller särskilt hanteringen av storolyckor och andra krissituationer. Sådana planer är väsentliga, särskilt kring industrier, energiverk, kemisk industri och andra riskfyllda funktioner.

Självbedömning av brandsäkerhetLänk till en annan webbplats

Självbedömning av brandsäkerhet är en process där man bedömer brandsäkerhetens nivå och praxisen i fråga om brandsäkerhet i en byggnad eller i en lokal. Syftet med självbedömningen är att identifiera potentiella risker, brister och förbättringsobjekt så att man kan säkerställa en säker miljö.