Hoppa till innehåll

Helsingfors Räddningsskola utbildar räddare-förstavårdare för tjänst hos Helsingfors stads räddningsverk. Räddningsskolans undervisningsplan följer Räddningsinstitutets undervisningsplan, men har kompletterats med studier i enlighet med huvudstadens särdrag. Utbildningen, som innehåller rikligt med praktiska övningar och lärande i arbetet, pågår i två år.

Ansökningstiden för Räddningsskolans räddningskurser är alltid i början av året i januari och studierna inleds i början i september. Exakta ansökningsanvisningar publiceras på den här webbplatsen i god tid innan ansökningstiden börjar.

Inträdesprov:
I första delen av inträdesprovet testar man alla sökandes fysiska funktionsförmåga samt simkunskaper. Muskeluthållighet mäts med repetitionstester. Mätningsobjekten är magmuskler, samt muskler i överkropp och ben.

Delprestation Minimikrav
Bänkpress  45 kg / 60 s / 25 krt
Situps 34 krt / 60 s
Pull-ups (motgrepp) 6 krt
Knäböj  45 kg / 60 s / 23 krt
Simning 200m / 4min 45s
Coopertest (12 min.) 2800 m (suoritus erillisenä päivänä

Den sökande ska uppnå de utsatta minimikraven för prestation i alla testerna och hen får inte ha någon höjdskräck, mörkerrädsla eller klaustrofobi.

Modellprestationer i muskelkonditionstesterna:  Se videor om modellprestationer för muskelkonditionstesterna på Räddningsinstitutets webbsidor (på finska).

De cirka 65 sökande som på basis av lämplighetstesten samt skolframgångar, arbetserfarenhet och specialkompetens har fått flest poäng går vidare till intervju och på basis av den går cirka 35 sökande vidare till psykiska lämplighetstest. I dem utvärderas de sökandes lämplighet för räddningsuppgifter. Testerna innehåller individ- och gruppuppgifter samt intervjuer.