Anslaget för inrikesministeriets förvaltningsområde 2017 minskar jämfört med 2016
Inrikesministeriet föreslår ett anslag på sammanlagt 1 385 miljoner euro för sitt förvaltningsområde. Allt som allt är anslagsförslaget 2017 över 300 miljoner euro mindre jämfört med 2016 års ordinarie budget. De största minskningarna gäller utgifterna för mottagande av asylsökande inom såväl migrationsförvaltningen som Gränsbevakningsväsendet. Orsaken till minskningen är att antalet asylsökande jämnat ut sig. Det är dock nödvändigt att polisens, gränsbevakningens och migrationens resurser en gång till ses över under regeringens budgetmangling.
Polisstyrkan måste tryggas
Enligt ministeriets budgetförslag uppgår polisens anslag till 750 miljoner euro år 2017. I enlighet med rambeslutet från i våras får polisen ett sammanlagt fem miljoner euro stort tilläggsanslag bl.a. för att öka automatisk trafikkontroll och bekämpa den svarta marknaden. Anslaget stiger till 10 miljoner euro från och med år 2018. Trots att effektiviteten förbättras genom reformerade strukturer och processer, krävs det framför allt behöriga tjänstemän för att man ska kunna trygga polisens funktionsförmåga och bemöta hot. Polisstyrkan måste stabiliseras på en nivå som motsvarar 7 000 poliser.
För Skyddspolisens omkostnader föreslås ett anslag på 26,5 miljoner euro. För att trygga Skyddspolisens resurser innehåller vårens rambeslut en två miljoner euro stor anslagshöjning från och med år 2017.
Utgifterna för invandring ökar innan de börjar gå neråt
Enligt förslaget är anslaget för Migrationsverkets och statens mottagningsförläggningars omkostnader 61 miljoner euro år 2017. För utgifterna för mottagning av flyktingar och asylsökande, dvs. för köpta tjänster, frivilliga hemresor och stöd, föreslås ett anslag på sammanlagt 124 miljoner euro.
Antalet asylsökande har stabiliserat sig efter slutet av 2015 då antalet var rekordstort. Beräkningarna för 2017 bygger på ett antagande om 10 000 nya asylsökande. I slutet av juni 2016 omfattade mottagningsverksamheten ca 25 000 personer. Vid utgången av december 2016 är antalet enligt Migrationsverket förmodligen 19 – 22 000. I år har Migrationsverket inte kunnat fatta beslut i planerad takt. Likaså har det varit långsammare än väntat att flytta personer som fått ett positivt asylbeslut till kommuner. Även det större antalet personer som överklagat negativa beslut och den långa besvärsprocessen inverkar på att mottagningsanläggningarnas utgifter ökar. Därför ska kostnaderna för invandring 2017 ses över en gång till.
Gränsbevakningsväsendet prioriterar kärnuppgifter och medverkar i utveckling av internationell verksamhet
För Gränsbevakningsväsendet föreslås ett anslag på 233,5 miljoner euro. Vidare ska man till följd av ändringarna i EU-lagstiftningen vara beredd för att reservera tilläggsanslag bl.a. för inrättandet av en europeisk gräns- och kustbevakningsbyrå och ändringen av kodexen om Schengengränserna.
Nödcentralernas nätverkskoncept införs
För räddningsväsendet och nödcentralerna föreslås ett anslag på sammanlagt 74 miljoner euro. I detta ingår en höjning på två miljoner euro enligt vårens rambeslut. Detta i syfte att trygga Nödcentralsverkets verksamhet och införa ett nytt nödcentralinformationssystem.
Långsiktig resursutveckling i konflikt med föränderlig omvärld
Resurserna för inre säkerhet kommer att minska på lång sikt. Denna utveckling står i strid med myndigheternas ökande och mer komplicerade uppgifter och omvärldens förändringar. Trots det svåra ekonomiska läget har man kunnat öka resurserna för inre säkerhet både i regeringsprogrammet och rambeslutet våren 2016. Besparingarna inom hela statsförvaltningen gäller också inre säkerhet. Detta orsakar oro över de negativa konsekvenser som det här medför för den inre säkerheten.
Trots att man kontinuerligt utvecklar kostnadseffektiviteten och arbetssätten inom ministeriets förvaltningsområde, ska resurserna för den inre säkerheten säkerställas även på lång sikt. Det är nödvändigt att man på våren 2017 när man tar fram planen för de offentliga finanserna ser över resurserna för myndigheterna inom den inre säkerheten, till exempel när det gäller att bekämpa terrorism. Detta missförhållande mellan den föränderliga omvärlden och myndigheternas minskande resurser ska avhjälpas.
Förslaget till budget för inrikesministeriets förvaltningsområde 2017 kan läsas på ministeriets webbplats: www.intermin.fi/sv/ministeriet/planering_av_verksamheten_och_ekonomin
Ytterligare information:
Jukka Aalto, avdelningschef för förvaltnings- och utvecklingsavdelningen, överdirektör, tfn 358 295 488 510, fornamn.efternamn@intermin.fi
Begäran om intervju med inrikesminister Paula Risikko, specialmedarbetare Emma Hannonen, tfn 050 574 0736, fornamn.efternamn@intermin.fi