Tillbaka

Sisäministeriön hallinnonalan rahamäärät pienenevät vuodesta 2016 vuoteen 2017

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.8.2016 12.24
Tiedote

Sisäministeriö esittää hallinnonalalleen yhteensä 1 385 miljoonan euron määrärahaa. Kokonaisuutena budjettiesitys vuodelle 2017 on yli 300 miljoonaa euroa pienempi kuin kuluvan vuoden varsinainen talousarvio. Suurimmat vähennykset kohdistuvat turvapaikanhakijoiden vastaanoton menoihin niin maahanmuuttohallinnossa kuin poliisissa ja Rajavartiolaitoksessakin. Vähennys johtuu turvapaikanhakijoiden määrän tasaantumisesta. Hallituksen pian käynnistyvässä budjettiriihessä on silti välttämätöntä tarkastella vielä uudelleen poliisin, rajaturvallisuuden sekä maahanmuuton resursseja.

Poliisien määrä on turvattava

Sisäministeriö esittää ensi vuoden budjettiin poliisitoimelle 750 miljoonan euron määrärahaa. Viime kevään kehyspäätöksen mukaisesti poliisille kohdennetaan vuodelle 2017 yhteensä 5 miljoonan euron lisämääräraha mm. automaattisen liikennevalvonnan lisäämiseen ja harmaan talouden torjuntaan. Määräraha nousee 10 miljoonaan euroon vuodesta 2018 alkaen. Vaikka tehokkuutta parannetaan uudistamalla rakenteita ja prosesseja, poliisin suorituskyvyn turvaaminen ja uhkiin vastaaminen edellyttää ennen kaikkea toimivaltaisia virkamiehiä. Poliisin määrä tulisi vakauttaa 7000 poliisin tasolle.

Suojelupoliisin toimintamenoihin esitetään 26,5 miljoonaa euroa. Suojelupoliisin resurssien turvaamiseksi viime kevään kehyspäätökseen sisältyi 2 miljoonan euron tasokorotus ensi vuodesta alkaen.

Maahanmuuton kustannukset kasvavat ennen kuin kääntyvät laskuun

Maahanmuuttoviraston ja valtion vastaanottokeskusten toimintamenoihin vuodelle 2017 ehdotetaan 61 miljoonaa euroa. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton ostopalvelumenoihin, vapaaehtoisen paluun menoihin sekä hakijoille maksettaviin tukiin esitetään yhteensä 124 milj. euron määrärahaa.

Turvapaikanhakijoiden määrä on tasaantunut loppuvuoden 2015 huippuluvuista. Vuoden 2017 laskelmat perustuvat oletukseen 10 000 uudesta turvapaikanhakijasta. Vastaanottotoiminnan piirissä oli kesäkuussa 2016 noin 25 000 henkilöä ja Maahanmuuttoviraston arvion mukaan henkilöitä olisi joulukuun 2016 lopussa 19–22 000. Kuluvana vuonna Maahanmuuttoviraston päätöksentekonopeus ei ole yltänyt aivan ennustetulle tasolle ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden kuntiin siirtyminen on niin ikään ollut arvioitua hitaampaa. Myös kielteisestä päätöksestä valittaneiden ennakoitua isompi määrä ja valitusprosessin kesto vaikuttavat vastaanoton menojen kasvuun vastaanottokeskuksissa. Siksi maahanmuuton kustannuksia on tulevan vuoden osalta tarkasteltava vielä uudestaan.

Rajavartiolaitos priorisoi ydintehtäviä ja osallistuu kansainvälisen toiminnan kehittämiseen

Rajavartiolaitoksen toimintamenoihin tulevalle vuodelle esitetään 233,5 miljoonaa euroa. Lisäksi EU-lainsäädännön muutosten myötä on varauduttava lisämäärärahatarpeisiin muiden muassa Euroopan raja- ja merivartioviraston perustamisen sekä Schengenin rajasäännöstön muuttamisen takia.

Hätäkeskusten verkottunut toimintamalli käyttöön

Vuoden 2017 budjettiin pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan menoihin ehdotetaan yhteensä 74 miljoonaa euroa. Tähän sisältyy kevään kehyspäätöksessä tehty 2 miljoonan euron tasokorotus Hätäkeskuslaitoksen toiminnan turvaamiseksi ja uuden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönoton varmistamiseksi.

Pidemmän ajan resurssikehitys on ristiriidassa toimintaympäristön muutoksen kanssa

Sisäisen turvallisuuden resurssit ovat pitkällä tähtäimellä supistumassa. Tämä kehitys on ristiriidassa viranomaisten lisääntyvien ja monimutkaistuvien tehtävien sekä toimintaympäristön muutoksen kanssa. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta sisäisen turvallisuuden resursseja on kyetty lisäämään niin hallitusohjelmassa kuin kevään 2016 kehyspäätöksessäkin. Koko valtionhallintoa koskevat säästötoimenpiteet kohdistuvat myös sisäisen turvallisuuden toimijoihin. Tämä aiheuttaa huolta sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvista kielteisistä vaikutuksista.

Vaikka sisäministeriön hallinnonalan kustannustehokkuutta ja toimintatapoja kehitetään jatkuvasti, on sisäisen turvallisuuden toimijoiden resurssit varmistettava myös pitkällä tähtäimellä. On välttämätöntä, että keväällä 2017 valmisteltavassa julkisen talouden suunnitelmassa tarkastellaan uudelleen sisäisen turvallisuuden viranomaisten resursseja esimerkiksi terrorismintorjunnassa. Muuttuneen toimintaympäristön ja viranomaisten kapenevien resurssien välinen epäsuhta tulee korjata.

Sisäministeriön hallinnonalan talousarvioesitys vuodelle 2017 on luettavissa sisäministeriön verkkosivulla: www.intermin.fi/fi/ministerio/toiminnan_ja_talouden_suunnittelu

Lisätietoja:

Hallinto- ja kehittämisosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Jukka Aalto, p. 358 295 488 510,
etunimi.sukunimi@intermin.fi

Sisäministeri Paula Risikon haastattelupyynnöt, erityisavustaja Emma Hannonen, p. 050 574 0736,
etunimi.sukunimi@intermin.fi

Det senaste