Tillbaka

Anvisningen för räddningsdykning och ytbärgning inom räddningsverksamheten har reviderats

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2023 10.30
Pressmeddelande
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen.

Inrikesministeriet har reviderat anvisningen för räddningsdykning och ytbärgning inom räddningsverksamheten. Syftet med den reviderade anvisningen är att garantera så säkra arbetsförhållanden som möjligt i dykningsuppdrag inom räddningsväsendet.

När ett räddningsuppdrag inleds ska man alltid bedöma med vilka arbetsmetoder uppdraget kan skötas så säkert och effektivt som möjligt. Den nya anvisningen främjar säkerheten inom räddningsverksamheten och förenhetligar den räddningsverksamhet som behandlas i anvisningen, övningar som hänför sig till verksamheten och den tillräckliga kompetens som uppdragen kräver.

Bakom revideringen ligger många orsaker

Den färska riksomfattande anvisningen ger ramarna för räddningsdykning och ytbärgning jämte de stödfunktioner som räddningsverken tillhandahåller. Om det inom området förekommer risker som  kräver en mer detaljerad organisering än den som beskrivs i anvisningen, ska räddningsverket utarbeta kompletterande anvisningar.

-    Räddningsväsendets rökdykning, kemikaliedykning, vattendykning och ytbärgning är ofta krävande uppgifter, säger Tommi Luhtaniemi, specialsakkunnig vid inrikesministeriet, och fortsätter:
-    Till exempel definitioner har uppdaterats i anvisningen, exempelvis rökdykning och ytbärgning, eller också har helt nya definitioner tagits in i stället, exempelvis område med risk för ras. Utöver dessa förenhetligas bland annat definitionen av riskområde, säger Luhtaniemi.

Förutsättningar för ett säkert och effektivt arbete är utbildning, kompetens, funktionsförmåga och hälsotillstånd enligt uppgiften. Också de som arbetar med stöduppgifterna inom räddningsverksamheten ska ha tillräcklig kompetens och funktionsförmåga för att sköta sina uppgifter.

Påvisande av kompetens i stället för mängden övningar

-    Vi har fastställt arbetsförutsättningarna för räddningspersonalen i räddningsuppdrag enligt anvisningen och betonat bland annat riskbedömningen och valet av rätt räddningsmetod. Mängden övningar har ersatts av kompetensen och påvisandet av den. Kompetenskraven och säkerställandet av kompetensen är särskilt viktiga för alla som deltar i räddningsuppdrag, betonar nödcentralsöverinspektör Rami Ruuska från inrikesministeriet. 

Med kompetens avses en helhet som består av bland annat kunskaper, färdigheter och attityder. I en av bilagorna till anvisningen beskrivs närmare vilken kompetens som krävs för att arbeta med räddningsuppdrag. Anvisningen för räddningsdykning och ytbärgning inom räddningsverksamheten.

Ytterligare information:
Rami Ruuska
nödcentralsöverinspektör
fornamn.efternamn@gov.fi
+358 295 488 424

Tommi Luhtaniemi
specialsakkunnig 
fornamn.efternamn@gov.fi
+358 295 488 387
 

Det senaste