Kokkolassa sijaitsee välittömään lähtövalmiuteen miehitetty paloasema, tämän lisäksi on 13 paloasemaa sijoitettuna tasaisesti ympäri pelastusaluetta. Paloasemista 11 on pelastuslaitoksen sivutoimista paloasemaa ja näiden lisäksi alueella on 2 tehdaspalokunnan paloasemaa.

Laajalle alueelle hajautetun paloasema verkoston ansiosta kansalainen saa hätätilanteessa avun olinpaikastaan riippumatta mahdollisimman nopeasti.

Mikä on palokunta?

Alueemme palokunnat ovat ns. henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntia. Tämä eroaa perinteisestä VPK-toiminnasta siten, että sivutoimisessa palokunnassa palokuntalainen on työsuhteessa alueellisen pelastustoimen hyvinvointialueeseen (meidän tapauksessamme Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Soite), ja on siten osa pelastuslaitoksen henkilöstöä. 

Sivutoiminen palokuntatoiminta ei ole perustehtävän osalta vapaaehtoista tai harrastustoimintaa, vaan siihen tulee suhtautua vapaaehtoisuutta ja harrastajamaisuutta vahvemmin.
Sivutoiminen henkilöstö hälytetään töihin aina tarvittaessa, vuorokaudenajasta riippumatta. Siksi on tärkeää, että palokuntiemme hälytysosastojen henkilöstömäärä on riittävän suuri, jotta hälytyksiin saadaan riittävä määrä miehistöä.

Sivutoimisen henkilöstön perehdytys ja koulutus järjestetään pääasiassa paikallisesti pelastuslaitoksen alueella. Koulutukseen liittyvistä asioista esimerkiksi opetussuunnitelmasta ja materiaaleista vastaa valtakunnallisesti PelastusopistoLänk till en annan webbplats.

Opiskele auttajien ammattiin

Pelastusopistossa voit suorittaa hätäkeskuspäivystäjätutkinnon, pelastajatutkinnon, alipäällystötutkinnon tai pelastusalan päällystötutkinnon (AMK).

Kaikista tutkintolinjoista valmistuvat opiskelijat ovat auttamisen ammattilaisia. Tutkintojen tavoitteena on tarjota opiskelijoille valmiudet toimia työssään pelastustoimen arvojen mukaisesti inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti. Alkavien tutkintojen hakuajat sekä tarkemmat vaatimukset löydät PelastusopistonLänk till en annan webbplats ja Helsingin PelastuskoulunLänk till en annan webbplats sivuilta.

Lue lisää:

Minustako palokuntalainen?

 

Sivutoimiselle henkilöstölle ei ole asetettu vaatimuksia pohjakoulutuksen tai muiden erityistaitojen suhteen. Pelastuslaitoksen henkilöstö koulutetaan perus- ja erityistehtäviin valtakunnallisen koulutusjärjestelmän mukaisesti. Koulutuksen avulla varmistetaan, että jokaisella pelastustoimintaan osallistuvalla on riittävä osaamisen taso toimia pelastustehtävissä. Harjoittelijaksi sivutoimiseen palokuntaan voi päästä 16 vuotta täyttänyt henkilö, mutta hälytysosastoon / hälytyksille pääseminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja pelastustoiminnan peruskurssin suorittamista.

Koska kyse on sivutoimisesta työstä, maksetaan aktiivisuudesta henkilökohtaista palkkaa harjoitus- ja työtuntien osalta. Tämän lisäksi sivutoiminenhenkilöstö on työnantajan puolesta vakuutettu harjoituksissa ja töissä ollessaan, ja lisäksi työterveyshuolto varmistaa henkilöstön terveydentilan säännöllisin tarkastuksin.

Työn luonteesta johtuen pelastuslaitoksen henkilöstöltä edellytetään nuhteettomuutta ja perusterveyttä, joten merkinnät rikosrekisterissä ja tietyt sairaudet voivat olla esteenä palokuntaan liittymiselle. Lisäksi hälytystoimintaan osallistuvilta edellytetään tehtävän mukaista peruskuntoa, joka todetaan säännöllisin testein.

Paikallisesta paloasemasta riippuen esimerkiksi palomieskerho tai yhdistys, jotka lisäävät henkilöstön hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Järjestettävää toimintaa on mm. kunnon ylläpitoa kannustavat liikunta ja pelivuorot.