Tillbaka

Räddningsverket i Östra Nyland ordnar övningen Kilpilahti24 14.11.2024

Utgivningsdatum 6.11.2024 8.00
Pressmeddelande

Räddningsverket i Östra Nyland ordnar beredskapsövningen Kilpilahti24 torsdagen den 14 november. Övningen Kilpilahti24 är som namnet antyder en övning med tanke på storolyckor i Sköldviks industriområde, vars organiseringsansvar ligger hos räddningsväsendet. Räddningslagen och förordningen om externa räddningsplaner förutsätter att övningar ska ordnas med tre års mellanrum.

Övningen genomförs som i samarbete med verksamhetsutövare, myndigheter och andra aktörer som deltar i verksamheten i området. Syftet med övningen är att öva verksamhetsutövarens egen beredskap, ledning av räddningsverksamheten vid storolyckor samt den omfattande samordningen av verksamheten av myndigheter och andra aktörer.  

–  Under övningen genomförs en omfattande fältövning inom räddningsväsendet på industriområdet, i vilken deltar flera fältenheter inom industribrandkåren, Räddningsverket i Östra Nyland, Helsingfors räddningsverk, Mellersta Nylands räddningsverk, prehospital akutsjukvård samt polisen, Toni Nurmivaara, berättar brandmästare vid Räddningsverket i Östra Nyland, som också är chef för övningen.

Välfärdsområdet övar beredskapen av social- och hälsovårdstjänsterna internt 

I samband med övningen Kilpilahti24 ordnas också en separat evakueringsövning där förutom Östra Nylands välfärdsområde deltar Borgå stad, Sibbo kommun och aktörer från tredje sektorn.  

En del av övningen syns konkret i gatubilden t.ex. övning i evakuering i området, och en del sker så att säga vid skrivborden, det vill säga övningarna genomförs elektroniskt i aktörernas egna system, som används även i verkliga situationer.

–  Syftet med beredskapsövningarna är att testa och förbättra organisationens beredskap att agera i olika undantagssituationer, såsom vid olika olyckor, säger Juha Alander, beredskapschef för Östra Nylands välfärdsområde. Övningarna är det mest främsta sättet att lyfta fram utvecklingsobjekt i den operativa verksamheten, men också till exempel i samarbete eller resurshantering, fortsätter Alander.

Osa harjoituksesta näkyy konkreettisesti katukuvassa esimerkiksi evakuoinnin harjoittelemisena alueella, ja osa tapahtuu niin sanotusti työpöytäharjoituksena, jolloin harjoitusta toteutetaan sähköisesti toimijoiden omissa järjestelmissä, jotka olisivat käytössä oikeassakin tilanteessa.

Itä-Uusimaa