Tillbaka

Varje myndighet svarar inom sitt ansvarsområde för den allmänna ledningen i allvarliga störningssituationer

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.2.2014 12.47
Pressmeddelande

Inrikesministeriet föreslår att det ska föreskrivas att den allmänna ledningen i allvarliga störningssituationer inom alla de centrala ministeriernas (SHM, FSM, ANM, JSM, MM) ansvarsområden (även i situationer som berör flera myndigheter) ska skötas av de myndigheter som också annars ansvarar för ledningen, upprätthållandet av lägesbilden och informationen i dessa störningssituationer.

När det gäller räddningsväsendet är lagstiftningen redan nu ändamålsenlig. I de flermyndighetssituationer som gäller räddningsverksamheten svarar räddningsmyndigheten för den allmänna ledningen. Räddningsmyndigheten kan dessutom vid behov ge andra myndigheter handräckning.

Olycksutredningscentralen föreslog måndagen den 3 februari i sin rapport som gäller gruvan i Talvivaara bland annat att inrikesministeriet tillsammans med övriga ministerier, vid behov genom lagstiftning, bör sörja för att den allmänna ledningen och behörighetsförhållandena är klara och fungerande vid alla slags allvarliga tillbud och olyckor. Också i icke brådskande fall behövs en allmän ledning som garanterar skötseln av alla uppgifter, upprätthållandet av lägesbilden samt att samarbetet och informationen fungerar.

När det gäller de olyckor som avses i räddningslagen och som kräver skyndsamma åtgärder är lagstiftningen enligt inrikesministeriets uppfattning tidsenlig och i skick såväl i fråga om ledningsansvaren som i fråga om behörighetsförhållandena. Enligt den uppfattning som inrikesministeriet har bör ledningsförhållandena inte ändras i störningssituationer beroende på hur allvarlig eller omfattande situationen är, utan den behöriga myndigheten leder och svarar för hanteringen av störningssituationen oavsett dess omfattning.

Inrikesministeriet föreslår att man inom de centrala ministeriernas ansvarsområden kartlägger sådana situationer som eventuellt förutsätter en mer omfattande och långvarig verksamhet samt ett mer omfattande myndighetssamarbete än vanligt. Samtidigt bör man se över de författningar som gäller försvarsmaktens och andra myndigheters handräckning samt tillräckligheten och omfattningen av övriga motsvarande arrangemang som syftar till att stödja andra myndigheter. Utgående från utredningsarbetet bör eventuella ändringar i lagstiftningen vid behov påbörjas.

Inrikesministeriet föreslår att de centrala ministerier som ansvarar för hanteringen av störningssituationer ska inrätta en gemensam arbetsgrupp för att bereda ärendet.

Ytterligare information: räddningsöverdirektör Esko Koskinen, 0295 418 840, beredskapsdirektör Janne Koivukoski, 0295 418 842, räddningsöverinspektör Ilpo Helismaa, 0295 488 422
 

Det senaste