Tillbaka

Områdesindelningen ändras inte i samband med omorganiseringen av räddningsväsendet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.3.2014 14.20
Pressmeddelande

Regeringen beslutade efter föredragning av inrikesministeriet vid förhandlingarna om planen för de offentliga finanserna att områdesindelningen inte ändras i samband med omstruktureringen av räddningsväsendet. Inrikesministeriet preciserade sitt förslag utgående från remissbehandlingen och preciserade kalkyler, med beaktande av sote-reformens områdesindelning som man beslutade om vid ramförhandlingarna.

Regeringen beslutade också att högst 11 lägescentraler grundas inom räddningsväsendet. Inrikesminister Päivi Räsänen inledde en tjänstemannautredning om fem lägescentraler för räddningsväsendet, vilka grundas i samarbete med sote-områdena. Detta möjliggör besparingar genom att man utnyttjar den gemensamma infrastrukturen och ökar verksamhetens smidighet med hjälp av de funktioner som placerats i gemensamma verksamhetsställen. Det slutliga antalet lägescentraler inom räddningsväsendet preciseras senare i samband med planeringen av sote-reformen.

Målet med omstruktureringen är att före 2017 nå en årlig, bestående besparing på minst 7,5 miljoner euro utan att servicenivån försämras. Inrikesministeriet utarbetar tillsammans med kommunerna och räddningsverken en plan om hur de årliga besparingarna genomförs.

Servicenivån försämras inte

Besparingsåtgärderna bereds i samarbete mellan inrikesministeriet, räddningsverken och kommunerna på så sätt att räddningsverksamhetens servicenivå inte försämras. Tillämpningen av planeringsanvisningen för räddningsväsendets aktionsberedskap förenhetligas så att den möjliggör nya, effektivare verksamhetssätt utan att nivån på räddningsverksamheten försämras.

Räddningsverkens ledningssystem och personalstruktur vidareutvecklas så att det relativa antalet brandmän i hela personalen ökar. Inrikesministeriet stödjer ändringen genom att förnya anvisningen om ledning av räddningsverksamheten. Samordnad upphandling inom räddningsväsendet ökas.

Uppföljningsgruppen för omstruktureringen av räddningsväsendet, som inrikesministeriet tillsatt, styr och följer upp hur ändringen genomförs och besparingarna nås. För uppföljningen av hur denna målsättning nås ställer man upp tydliga områdesspecifika mål som uppföljningsgruppen följer upp utgående från regelbundna rapporter från räddningsverken. Regionförvaltningsverken övervakar att räddningsväsendets servicenivå inte försämras i och med genomförandet av de strukturella reformerna.

Remissbehandlingen av omorganiseringen av räddningsväsendet avslutades den 17 mars. Sammandrag av utlåtandena kan läsas på adressen http://www.intermin.fi/sv/utveckling/omstrukturering_av_raddningsvasendet

Ytterligare information:
specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 050 559 7156
kanslichef Päivi Nerg, tfn 0295 418 803
räddningsöverdirektör Esko Koskinen, tfn 0295 418 840

Det senaste