Tillbaka

Kanslichef Päivi Nerg: Målet är att utfärda varningsmeddelanden i synnerhet inom det farliga området

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.11.2013 9.00
Pressmeddelande

Kanslichef Päivi Nerg öppnade i dag ett seminarium om utfärdande av varningsmeddelanden i Stora smedjan på Yle. Nerg tog upp hur mångsidiga de störningssituationer som berör samhället är och hur man utvecklar kommunikationen i anslutning till dem.

- Vi håller på att fundera på hur utfärdandet av varningsmeddelanden så noga som möjligt kan koncentreras till den egentliga farozonen. Under pågående år har utfärdandet av varningsmeddelanden väckt negativa reaktioner på många håll. Alla vill inte få varningsmeddelanden om situationer som inträffar långt borta från var de befinner sig, sade Nerg. Antalet varningsmeddelanden särskilt under sommaren väckte diskussion i offentligheten och gav upphov till medborgarrespons.

Kanslichefen konstaterade att många slags krav och behov ställs på kommunikationen om störnings- och nödsituationer. Varningsmeddelandena ska utfärdas samtidigt på de officiella språken, informationen ska vara tydlig, pålitlig och innehålla korta åtgärdsanvisningar för människorna inom farozonen. Kraven är ofta utmanande eftersom lägesbilden skapas utifrån lite information som dessutom ändras i takt med att situationen ändras. Samtidigt måste man ändå kunna fatta snabba beslut om åtgärder.

Att skicka ut ett varningsmeddelande är ett bra sätt att informera allmänheten i störningssituationer, men det kan aldrig vara det enda sättet. Medborgarna måste nås effektivt och därför bidrar också sociala medier och applikationer för smarttelefoner med en viktig kanal för kommunikation vid störningssituationer.

- I farliga situationer bör myndigheterna använda så många kommunikationskanaler som möjligt för att effektivt varna befolkningen för faror för liv och hälsa. Vid Polisyrkeshögskolan och Räddningsinstitutet pågår ett forskningsprojekt om användningen av sociala medier och smarttelefonapplikationer som ett hjälpredskap i Finland. Projektet finansieras av inrikesministeriet och är inne på slutrakan, berättade Nerg i sitt tal. I projektets delrapport, som publicerades nyligen, kartlägger man användningen av internationella applikationer i olycks- och störningssituationer ute i världen.

Kanslichefens tal i sin helhet: http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal

Ytterligare information: kanslichef Päivi Nerg, tfn 071 878 8204, räddningsöverinspektör Taito Vainio, tfn 071 878 8423

 

Det senaste