Tillbaka

Inrikesminister Räsänen: Ett effektivare förebyggande av olyckor i samarbete med Estland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.1.2014 10.58
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen och Estlands inrikesminister Ken-Marti Vaher har i dag undertecknat ett räddningstjänstavtal mellan Finland och Estland. Avtalet gäller förebyggande av och beredskap för olyckor samt räddningsverksamhet.

- Den geografiska närheten, det långvariga samarbetet och den ömsesidiga kännedomen om våra länder ger en bra grund för ett lyckat bistånd mellan Finland och Estland, konstaterade inrikesminister Räsänen.

Avsikten med räddningstjänstavtalet är i huvudsak att skydda människor och miljön samt egendom. Avtalet innehåller bestämmelser om parternas behöriga myndigheter och kontaktpunkter, information vid olyckor, ömsesidigt bistånd samt parternas gemensamma åtgärder.

- Räddningssamarbetet mellan våra länder begränsas inte enbart till EU-samarbete utan omfattar också andra samarbetsforum i Östersjöländerna, de baltiska länderna och de nordiska länderna, framhävde Räsänen.

- Det nära regionala samarbetet verkar i dag vara det enda möjliga sättet att kontrollera de mångformiga scenarier som vi i länderna kring Östersjön är tvungna att bereda oss på. För detta samarbete har vi en långvarig och väl fungerande tradition med våra estniska grannar.

Enligt minister Räsänen tillämpas avtalet inte endast på akuta räddningsinsatser utan också på informationsutbyte, utbildning, övningar, expertutbyte samt de projekt som gäller förebyggande av olyckor och förbättring av beredskapen.

Vi vill i synnerhet utöka samarbetet i fråga om förebyggande av olyckor eftersom estländarna på ett anmärkningsvärt sätt satsat på det förebyggande arbetet och särskilt brandsäkerheten i boende. Antalet personer som har dött i bränder i Estland har minskat betydligt.

Genom det avtal som nu undertecknades uppdaterades avtalet från 1995. Avsikten är att avtalet fastställs i riksdagen hösten 2014 och det träder i kraft 2015.

Diskussion om beredskap inför viseringsfriheten och den tilltagande rörligheten vid östgränsen

Ministrarna diskuterade också beredskapen inför den tilltagande rörligheten vid östgränsen samt den eventuella viseringsfriheten mellan EU och Ryssland. Minister Räsänen berättade om inledandet av förberedelserna i Finland inför effekterna av den tilltagande rörligheten vid östgränsen och den eventuella viseringsfriheten med tanke på den inre säkerheten.

Räsänen ansåg att det är viktigt att Finland och Estland intensifierar utbytet av information och erfarenheter när det gäller beredskapen.

- Den tilltagande rörligheten vid östgränsen och den eventuella viseringsfriheten mellan EU och Ryssland förutsätter informationsutbyte och myndighetssamarbete i realtid både nationellt och mellan EU-länderna.

Ytterligare information:
Niklas Andersson
, specialmedarbetare, tfn 0295 488 213
Tiina Peltola-Lampi, direktör för internationella frågor, tfn 0295 488 444 (frågor som gäller räddningstjänstavtalet)
 

Det senaste