Tillbaka

Ett förslag om säkerhetsband och Hali-systemet får Brandskyddsfondens innovationspris

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2013 12.36
Pressmeddelande

Brandskyddsfondens styrelse har i år beslutat uppmärksamma två innovationsförslag. Förslaget om säkerhetsband (Turvanauhat) beviljades utvecklingspengar ur fonden för fortsatt utvecklingsarbete, medan styrgruppen för systemet HALI, som är ett system för förkörsrätt för utryckningsfordon vid trafikljus, fick fondens hedersomnämnande. Båda priserna är 2 000 euro. Själva första priset delades inte ut i år.

Förslaget om säkerhetsband är ett exempel på en ny sorts säkerhetskommunikation. Säkerhetsband är en bra metod för egenkontroll för fastighetsbolag, företag, disponenter och invånare samt vid behov ett sätt för myndigheterna och räddarna att ingripa i olycksriskerna. Säkerhetsband används för att ge information om olycksrisken till den person som kanske oavsiktligt orsakar fara genom att t.ex. lämna bilen på en räddningsväg eller barnvagnen i en trappuppgång. Säkerhetsbandet fästs med hjälp av en länk t.ex. runt vagnens handtag och tillsluts med självhäftning.

- Jag känner till det problem som gav upphov till min idé, berättar Mauri Raitanen. Jag arbetar på Helsingfors stads räddningsverk som disponent. Jag har också varit brandinspektör i Helsingfors i åtta år. Att använda säkerhetsband sänker sannolikt tröskeln att ingripa i missförhållanden när det gäller säkerheten. Utgående från idén har rektorn för Helsingfors stads räddningsskola Matti Waitinen redan låtit göra de första säkerhetsbanden.

När det gäller räddningsvägar, kan man ha i användning två olika versioner av bandet, varav den ena används av fastighetsbolagen eller företagen och den andra av räddningspersonalen. På bandet trycks kontaktuppgifterna till områdets räddningsverk. Säkerhetsband kan tryckas på många olika språk så att de också når invandrare.

HALI - systemet för förkörsrätt för utryckningsfordon vid trafikljus styr trafikljuset så att det visar grönt för utryckningsfordon när de kommer till korsningen från vilken riktning som helst. Trafikljuset slår automatiskt om till grönt i god tid. Funktionen baserar sig på satellitnavigering och trådlös datakommunikation samt utvecklad hantering av geografisk information. Med hjälp av systemet för förkörsrätt blir körsituationen tydlig både för utryckningsfordonsföraren och den övriga trafiken.

- Systemet HALI är i bruk i Uleåborg där stadens alla trafikljuskorsningar är nu med i systemet. Erfarenheterna har varit bra och systemet är kostnadseffektivt. Diskussioner har förts om att utvidga systemet geografiskt, och Kuusamo, Ylivieska och Brahestad kommer inom en snar framtid att ansluta sig till systemet, berättar förslagets avsändare, räddningsdirektör Petteri Helisten från Uleåborgs-Nordöstra Österbottens räddningsverk.

Mottagarna av innovationspriset offentliggjordes i dag torsdagen den 29 augusti 2013 under Räddningsväsendets aktualitetsdagar i Åbo. Priserna överräcktes av Brandskyddsfondens ordförande, biträdande stadsdirektören för tekniska sektorn i Björneborg Kari Hannus.

Ytterligare information: generalsekreterare Hanna Paakkolanvaara, tfn 071 878 8460, Mauri Raitanen, tfn 040 334 1446, Matti Waitinen, tfn 050 364 5374, Petteri Helisten, tfn 044 703 8601
 

Det senaste