Tillbaka

Varningsmeddelanden tas i bruk i början av juni

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.5.2013 15.27
Pressmeddelande

Lagen om varningsmeddelanden träder i kraft den 1 juni 2013. Syftet med lagen är att styra myndigheternas information om farliga situationer och olyckor i radio och television. Varningsmeddelanden ersätter nödunderrättelser och andra myndighetsmeddelanden som användes tidigare.

Ett varningsmeddelande får utfärdas i situationer där det finns fara för liv eller hälsa eller omfattande skada eller förstörelse av egendom. Man kan utfärda ett varningsmeddelande om t.ex. en person eller ett djur som orsakar fara för människan, exceptionellt kraftiga stormar eller andra farliga väderfenomen som utvecklas snabbt eller en allvarlig olycka som har samband med farliga ämnen. Varningsmeddelanden kan även utfärdas när man vill meddela att den farliga situationen är över.

Varningsmeddelandena förmedlas rikstäckande i radio. Varningsmeddelandet förmedlas även i television om den utfärdande myndigheten så beslutar.

Varningsmeddelanden ska utfärdas på finska och svenska. I sådana fall då den farliga händelsen berör samernas hembygdsområde ska varningsmeddelanden utfärdas även på samiska.

Varningsmeddelanden får utfärdas av räddningsmyndigheterna, polisen, gränsbevakningsmyndigheterna, Nödcentralsverket, Polisstyrelsen, Strålsäkerhetscentralen, Meteorologiska institutet, Trafikverket, Trafiksäkerhetsverket, Livsmedelssäkerhetsverket, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet samt alla ministerier.

Närmare information: http://www.intermin.fi/sv/sakerhet/beredskap_och_befolkningsskydd/varningsmeddelanden

Ytterligare information: beredskapsdirektör Janne Koivukoski, tfn 071 878 8420

Det senaste