Tillbaka

Inrikesminister Räsänen tackar alla som deltog i hanteringen av explosionsrisken i Vihtavuori

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2013 15.36
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen tackar alla som deltog i insatsen för en effektiv hantering av situationen i samband med explosionsrisken i Vihtavuori i Laukas. – Jag vill tacka räddnings- och polismyndigheterna, försvarsmakten, Laukas kommun och alla frivilliga som deltog i räddningsarbetet för en rask och professionell insats. Det fungerande samarbetet mellan myndigheterna och frivilligorganisationerna möjliggjorde de snabba åtgärder som det allvarliga tillbudet förutsatte.

Räsänen tackar också invånarna i området för ett gott samarbete under evakueringsarbetet. – Att invånarna förhöll sig förstående till saken bidrog betydligt till den lyckade evakueringen.

Fallet har lyft fram vikten av att det finns olycksberedskap och på förhand upprättade räddningsplaner. – Det är viktigt att räddningsplanerna också fungerar i praktiken. Utan uppdaterade beredskapsplaner och till dem hörande regelbundna övningar är det omöjligt att sköta situationer av detta slag på ett lyckat sätt, betonar Räsänen.

Enligt minister Räsänen visade det lokala räddningsväsendet, som nått en ålder på cirka tio år, nu prov på sin styrka. – Räddningsverken är nu tillräckligt stora för att också kunna hantera situationer av denna omfattning. Utifrån en regional riskbedömning har man för varje område byggt upp en sådan beredskap att de räddningsinsatser som behövs kan genomföras på ett effektivt sätt.

Inrikesministeriet följer i samarbete med de lokala myndigheterna aktivt hur situationen utvecklas. Eftervården sköts i första hand av Forcit Ab under tillsyn av myndigheterna.

Orsakerna bakom tillbudet utreds inom ramen för olika myndigheters undersökningar och utredningar. – Den information som utredningarna uppbringar kommer att utnyttjas för att utveckla verksamheten på ett sådant sätt att man i framtiden kan undvika motsvarande händelser, konstaterar minister Räsänen.

Ytterligare information: Andrei Nahkala, specialmedarbetare, 040 593 2127, och Janne Koivukoski, beredskapsdirektör, 071 878 8420
 

Det senaste