Tillbaka

Räddningsväsendets uniformer kompletteras med varma vinterkläder

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.8.2024 14.51
Pressmeddelande
Räddningsväsendets uniform.

Inrikesministeriet har kompletterat inrikesministeriets förordning om räddningsväsendets uniformer och räddningsmyndigheternas identitetskort. Förordningen träder i kraft den 1 september 2024.

Räddningsväsendets uniformer har kompletterats med vinterkläder som lämpar sig för att sköta tjänsteuppdrag i kalla förhållanden. Till stationsklädseln fogades en vinterjacka och vinterbyxor. På vinterjackan fästs beteckningar på samma sätt som på den ytterrock som hör till stationskläder. Stationsklädsel används vid tjänstgöring på stationen och vid tjänstgöring och utbildning utanför brandstationen eller enheten, om uppgiften så kräver.

- Räddningspersonalen önskade att förordningen kompletteras i fråga om vinterkläder. Ändringen av förordningen är ett bra exempel på att samarbetet är intensivt och stöder behoven på fältet, konstaterar inrikesminister Mari Rantanen.

Förordningen har ändrats utifrån räddningsverkens behov. Det har funnits behov av att utveckla urvalet av uniformer inom räddningsbranschen med beaktande av arbetssäkerheten så att det också finns tjänstekläder för arbete under kalla förhållanden och vinterförhållanden. Bestämmelser om räddningsmyndigheternas uniformer finns i räddningslagen. Närmare bestämmelser om bland annat de beteckningar som används får utfärdas genom förordning av inrikesministeriet. Arbetsgivaren ansvarar för anskaffningen av ändamålsenlig utrustning.

Mer information:
Linda Viitala, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 299, räddningsavdelningen

Det senaste