Tillbaka

De nordiska ministrarna med ansvar för räddningstjänsten beslutade intensifiera samarbetet vid internationella räddningsoperationer

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.5.2014 15.56
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen deltog i dag, den 27 maj, i mötet för de nordiska ministrarna med ansvar för räddningstjänsten i Oslo. Vid mötet beslutade ministrarna att intensifiera samarbetet i samband med hjälpinsatser vid katastrofer. Avsikten är att bilda en samnordisk räddningsformation som föreslås ingå i poolen av beredskapsresurser inom EU:s räddningstjänst. Formationen består av både mänskliga och materiella resurser och den kan användas till exempel vid naturkatastrofer och storolyckor.

- Jag föreslog att den första formationen utrustas i synnerhet för kalla förhållanden. I Finland har vi specialkunskap om det här, konstaterade minister Räsänen.

- Det är viktigt att intensifiera det nordiska samarbetet eftersom en sådan modul också kan användas vid ömsesidigt bistånd. Genom samarbete kan vi kostnadseffektivt skapa allt bättre resurser till poolen av beredskapsresurser inom EU:s räddningstjänst, fortsatte minister Räsänen.

Verksamheten inom EU:s räddningstjänstmekanism grundar sig på medlemsländernas resurser som samlas i en pool av insatskapacitet. Unionen har som mål att bilda allt effektivare formationer med hög beredskap som kan sändas ut på biståndsuppdrag också utanför unionen.

Ytterligare information: Tiina Peltola-Lampi, direktör för internationella frågor, 029 548 8444

Det senaste