Tillbaka

Bättre med färre räddningsområden

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.1.2016 11.31
Pressmeddelande

Utredare Lauri Tarasti överlämnade i dag sitt förslag om regionförvaltningsreformen, den nya regionförvaltningsorganisationen och de uppgifter som ska överföras till de nya självstyrande områdena till kommun- och reformminister Anu Vehviläinen. I sitt förslag tar Tarasti också ställning till hur räddningsväsendet kommer att organiseras. Tarastis förslag, där områdesindelningen för räddningsväsendet och den prehospitala akutsjukvården bildar en helhet, ger en god grund för den fortsatta beredningen.

Redan i nuläget sköter 18 av de 22 räddningsverken brådskande uppgifter inom prehospital akutsjukvård. Räddningsverken ansvarar årligen för ca 400 000 uppgifter inom prehospital akutsjukvård. Därför är det väsentligt att reformen av räddningsväsendet och social- och hälsovården sker parallelt.

Tarasti föreslår att räddningsverksamheten ska ordnas inom 12 områden. Detta vore bra ur räddningsväsendets synvinkel. I och med att antalet områden blir mindre, får områdena ett mer balanserat befolknings- och resursunderlag. Detta ger en bättre möjlighet att utveckla räddningsväsendet som en helhet och försöka uppnå synergieffekter mellan den prehospitala akutsjukvården och räddningsväsendet.

Med tanke på utvecklingen av regionförvaltningsverkens roll ska man beakta det faktum att regionförvaltningsverken redan i nuläget sköter ärenden som gäller beredskap och räddningsväsendet. Därför är det viktigt att inrikesministeriet deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten vid regionförvaltningsverken.

Reformen av räddningsväsendet har redan inletts vid inrikesministeriet. Med reformen eftersträvar man ett effektivare och mer ekonomiskt system där man har beredskap även för sällsynta storolyckor och naturkatastrofer i hela landet. Det är inte bara en fråga om att reformera förvaltningen utan samtidigt en möjlighet att reformera räddningsväsendets innehåll och verksamhetssätt.

Läs mer om reformen av räddningsväsendet: www.intermin.fi/sv/utveckling/reformen_av_raddningsvasendet

Tarasti föreslår stora ändringar i regionförvaltningen: alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tarasti-esittaa-suuria-muutoksia-aluehallintoon?_101_INSTANCE_QKnBiC19Bd4C_groupId=10623&_101_INSTANCE_QKnBiC19Bd4C_languageId=sv_SE
(FM:s pressmeddelande 26.1.2016)

Ytterligare information

Esko Koskinen, räddningsöverdirektör, tfn 0295 418840, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste