Räddningslagen ändras på grund av landskaps- och regionförvaltningsreformen
I räddningslagen görs de ändringar som landskapsreformen och statens regionförvaltningsreform kräver. Utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av räddningslagen och till vissa andra lagar lämnades till riksdagen den 22 november.
Propositionen motsvarar till övriga delar det förslag till ändring av räddningslagen som regeringen redan den 15 mars lämnade till riksdagen, men eftersom landskaps- och vårdreformen skjuts upp har man från förslaget lösgjort de lagändringar som krävde mer brådskande riksdagsbehandling och som gäller bekämpning av oljeskador och kemikalieolyckor, inrättande av skyddsrum samt utbildning för räddningsväsendets personal i bisyssla och avtalspersonal.
Ett syfte med propositionen som gäller räddningslagen är att göra de ändringar som föranleds av lagstiftningen om inrättande av landskap, genomförande av landskapsreformen och omorganisering av statens tillstånds-, styrnings- och tillsynsuppgifter. Detta innebär att den uppgift som nu hör till det lokala räddningsväsendet i fortsättningen ska höra till landskapet. Den uppgift som nu hör till regionförvaltningsverken ska i fortsättningen höra till Statens tillstånds- och tillsynsmyndighet (LUOVA).
Lagen om Räddningsinstitutet ska ändras så att man tryggar och omorganiserar ansvaret för ordnandet av de regionala försvarskurserna och beredskapsövningarna i en föränderlig förvaltningsmiljö. Genom propositionen ingriper man inte i innehållet av utbildningarna och övningarna. Ordnandet av de regionala försvarskurserna samt beredskapsövningar och övningar med avseende på störningar ska överföras från regionförvaltningsverken till Räddningsinstitutet.
Också i lagen om brandskyddsfonden ska göras ändringar som grundar sig på landskapsreformen så att landskapen införs som mottagare av understöd ur fonden. Brandskyddsfonden ska också i framtiden kunna stödja kommunerna, eftersom brandstationerna vid landskapsreformen blir kvar i kommunernas ägo.
De föreslagna lagändringarna avses träda i kraft den 1 januari 2021.
Ytterligare information
Ilpo Helismaa, regeringsråd, tfn 0295 488 422, ilpo.helismaa@intermin.fi (t.o.m. 23.11)
Mika Kättö, lagstiftningsdirektör, tfn 0295 488 413, mika.katto@intermin.fi