Tillbaka

Brandskyddsfondens innovationspris går till utvecklaren av ett redskap för undervattenssökning och undervattensräddning

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2015 14.55
Pressmeddelande

Brandskyddsfondens innovationspris 2015 gick till Mikko Puolitaival, brandman och räddningsdykare vid Satakunta räddningsverk. Hans innovation är ett redskap för vattenlivräddning, PUOMI, med hjälp av vilket man från ytan kan söka och rädda personer som har hamnat under vattnet.

Mottagaren av innovationspriset offentliggjordes i dag den 8 oktober vid räddningsväsendets aktualitetsseminarium i Jyväskylä. Prisbeloppet är 12 000 euro. Förutom första priset delades det ut två hedersomnämnanden.

Dykningsbommen för vattenlivräddning är ett helt nytt räddningsredskap som består av en kombination av ormtång, teleskopskaft och videokamera. Med hjälp av PUOMI kan man från ytan söka och rädda personer som har hamnat under vattnet på upp till sju meters djup. Uppfinningen fungerar som ett uppochnedvänt periskop. Videokameran förmedlar undervattensbild till en skärm ovanför vattenytan via en kabel, och tången i ändan av teleskopskaftet kan styras med hjälp av en snörmekanism.

Innovationen kan stärka brandkårernas beredskap för vattenlivräddning väsentligt. Den erbjuder de brandkårer som för närvarande endast har beredskap för ytbärgning ett enkelt sätt att söka under ytan. Dessutom kan produkten användas som extra hjälp när man i samarbete med en räddningsdykare kontrollerar t.ex. bryggfundament.

- Syftet var att skapa ett nytt och enkelt sätt att förbättra brandkårernas beredskap för vattenlivräddning, men redskapet kan säkert utnyttjas också bland annat vid djurräddning och när man söker i rasmassor eller på trånga platser, säger Mikko Puolitaival som utvecklat redskapet.

Hedersomnämnande till tillverkarna av en prototyp till en ny sorts attackkorg

Brandförmännen Eetu Räsänen och Jaakko Alasaukko-oja vid Birkalands räddningsverk fick Brandskyddsfondens hedersomnämnande och ett pris på 2 000 euro för att ha utvecklat en prototyp till en ny sorts attackkorg. Korgens viktigaste uppgift är att underlätta och påskynda ett rökdykningspars släckningsarbete. Attackkorgen skiljer sig från den traditionella slangkorgen genom att den förutom arbetsslangen också innehåller ett strålrör samt verktyg som behövs för att bryta upp en dörr och kontrollera röken vid dörröppningen. Genom att ta med en röksluss i korgen kan man ändra verksamhetssättet vid räddningsåtgärder och förhindra att farlig rök sprids till trappuppgången.

- I attackkorgen finns alla de verktyg som det första rökdykningsparet behöver t.ex. vid en bostadsbrand i ett flervåningshus. Med hjälp av attackkorgen kan man lätt bära den utrustning som behövs till platsen. Tidigare har man burit denna utrustning i händerna eller på axlarna eller så har den hängt utanför slangkorgen, berättar Eetu Räsänen och Jaakko Alasaukko-oja.

Kajaanin ammattikorkeakoulu fick hedersomnämnande för aktivt och idérikt deltagande i tävlingen

Ett annat hedersomnämnande och ett pris på 1 000 euro tilldelades Kajaanin ammattikorkeakoulu. Skolans studerande skickade in sju olika innovationsförslag som utarbetats i sektorsövergripande grupper. Innovationsförslagen skapades som projektarbeten i en studiehelhet som genast i början av studierna ska åstadkomma möten mellan studerande inom olika branscher. Genom sina förslag försökte studerandena med hjälp av olika tillvägagångssätt effektivisera förebyggandet av eldsvådor och öka allmänhetens medvetenhet om brandsäkerhet och räddningsverksamhet. Lektor Anne Määttä och utvecklingsingenjör Markku Karppinen från Kajaanin ammattikorkeakoulu tog emot priset.

Vad är Brandskyddsfondens innovationspris?

Syftet med Brandskyddsfondens innovationspris är att uppmuntra företag, organisationer, personal inom räddningsbranschen och privata personer att utveckla nya, effektivare och säkrare anordningar, tillvägagångssätt och arbetsmetoder samt att förbättra räddningsbranschens synlighet och uppskattning i samhället. Priset kan beviljas en innovation som utarbetats av ett företag, en organisation eller en privat person, som avsevärt har främjat dessa mål. Innovationen kan vara en anordning, ett redskap eller en maskin, en arbetsmetod, ett tillvägagångssätt eller en annan motsvarande ny uppfinning.

Video om innovationspriset och vinnarna: https://youtu.be/r2lwl61LH_Y

Närmare uppgifter om innovationspriset: www.palosuojelurahasto.fi/innovationspris

Ytterligare information:
Mikko Puolitaival, brandman, tfn 044 519 74 11 (Satakunta räddningsverk),
Eetu Räsänen, tf. brandförman, tfn 040 70 62623 (Birkalands räddningsverk),
Jaakko Alasaukko-oja, brandförman, tfn 0500 555 036 (Birkalands räddningsverk),
Anne Määttä, lektor, tfn 044 710 14 00 (Kajaanin ammattikorkeakoulu),
Johanna Herrala, generalsekreterare, tfn 0295 488 462 (Brandskyddsfonden)

Det senaste