Minister Räsänen: Beredskapen inför storolyckor måste planeras och övas
- Hanteringen av en storolycka förutsätter samarbete mellan flera myndigheter och frivilliga aktörer. En viktig förutsättning för effektivt samarbete är att man övar hanteringen av situationen också före olyckan, sade inrikesminister Päivi Räsänen vid ett evenemang kring storolyckor i Hyvinge i dag.
Räsänen framhävde att det inte är väsentligt hurdan olycka det är fråga om då man övar hanteringen av olyckor, utan att det viktigaste är att man genom att öva tillsammans finner de brister som försämrar verksamheten och reparerar dem tillsammans. Temat för evenemanget kring storolyckor är i år verksamheten i samband med spårtrafikolyckor.
- Det stora antalet patienter och tågens stora massa gör att räddningsverksamheten på olycksplatsen är mycket svår. Dessutom inträffar tågolyckorna ofta på ställen med besvärliga trafikförbindelser, långt borta från brandstationer och ambulanser. Eftersom hanteringen av olyckorna kräver väldigt mycket resurser, är det mycket svårt att i början ordna kommunikationen och skapa en lägesbild, konstaterar Räsänen.
Ledningsförhållandena ändras inte beroende på hur allvarlig störningssituationen är
Den allmänna ledningen och behörighetsförhållandena bör vara klara och fungerande vid olika allvarliga tillbud och olyckor. Minister Räsänen framhäver att ledningsförhållandena inte bör ändras i störningssituationer jämfört med normal praxis beroende på hur allvarlig eller omfattande situationen är, utan den behöriga myndigheten leder och svarar för hanteringen av störningssituationen oavsett dess omfattning.
- Också i icke brådskande fall behövs en allmän ledning som garanterar skötseln av alla uppgifter, upprätthållandet av lägesbilden samt att samarbetet och informationen fungerar, konstaterar hon.
Till all lycka är storolyckor mycket sällsynta. Detta leder dock till att vi inte har rutin av uppgifter av detta slag. Därför är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid planeringen av beredskapen. Planeringen bör grunda sig på de dagliga resurser som står till buds och den bör beakta de olika myndigheter som deltar i hanteringen av situationerna samt deras verksamhetsförutsättningar. Det är viktigt att alla aktörer har tydliga roller som definierats i förväg och för vilka man har fått utbildning och tydliga anvisningar.
- En viktig övningsform vid beredskapen inför storolyckor är ett kontinuerligt lärande genom mindre olyckor. Redan hanteringen av en liten trafikolycka kräver ofta samarbete mellan olika myndigheter. Varje liten olycka är alltså samtidigt en inlärningssituation som ger oss värdefull kompetens och erfarenhet, säger Räsänen.
Läs ministerns tal i sin helhet (på finska):
http://www.intermin.fi/sv/aktuellt/tal
Ytterligare information:
specialmedarbetare Niklas Andersson, tfn 0295 488 213