Tillbaka

Kanslichef Päivi Nerg: Nedskärningar äventyrar servicenivån för den inre säkerheten från och med 2016

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.11.2014 12.44
Pressmeddelande

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg talade i dag på inrikesministeriets seminarium om den inre säkerhetens utmaningar i framtiden. Kanslichef Nerg framhävde att ändringarna i verksamhetsmiljön har påverkat myndigheternas verksamhet och att resursbehoven nu är annorlunda än för några år sedan. - De nya formerna av brottslighet och den internationella situationens effekter på den inre säkerheten påverkar inriktningen av resurserna.

- Inom inrikesministeriets förvaltningsområde befinner vi oss i en situation där effekterna av budgetbesluten börjar synas år 2016. Tilläggsfinansiering är nödvändig för att då kunna säkerställa den nuvarande operativa aktionsberedskapen och funktionsförmågan. De planerade nedskärningarna äventyrar servicenivån från och med år 2016, konstaterade kanslichefen.

Kanslichef Nerg framhävde i sitt tal att den inre säkerhetens nivå bör diskuteras. - Är vi nöjda med den nivå som våra säkerhetsmyndigheter för närvarande kan garantera? Vi måste slå fast de strategiska kärnuppgifter och tjänster till medborgare som vi vill säkerställa resurser till, konstaterade kanslichefen.

- Vi blir kontaktade av medborgare som uttrycker sitt missnöje med myndigheternas nuvarande insatser. Finländarna litar på polisen, räddningsväsendet och Gränsbevakningsväsendet, men servicens kvalitet verkar inte alltid motsvara medborgarnas önskemål, sade kanslichefen.

- Jag är nöjd med att ministrarna Räsänen och Henriksson har tillsatt en parlamentarisk arbetsgrupp som har till uppgift att dryfta framtidens resurser inom den inre säkerheten och rättsvården.

- En god nivå på den inre säkerheten är framtidens framgångsfaktor och främjar konkurrenskraften om vi bara värnar om den, konstaterade kanslichefen.

Ytterligare information: ekonomidirektör Jukka Aalto, tfn 0295 488 510

Diskussionen på seminariet om den inre säkerheten kan också följas på Twitter med hashtag #sisämin14

Seminariets material (på finska) finns på webbplatsen: www.intermin.fi/sisämin14

Det senaste