Tillbaka

Alla 18 landskap har eget räddningsverk i fortsättningen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2016 20.41
Pressmeddelande

Vart och ett av de 18 landskap som inleder sin verksamhet vid ingången av 2019 ska ordna räddningsväsendet inom sitt eget område. Regeringen offentliggjorde i dag den 21 december sina riktlinjer för att reformera räddningsväsendet. I praktiken betyder regeringens beslut att antalet räddningsverk i framtiden är 18. För närvarande finns det 22 regionala räddningsverk.

Reformen av räddningsväsendet är en del av landskapsreformen och den har ett samband med social- och hälsovårdsreformens lösningar som gäller den prehospitala akutsjukvården. Som en del av social- och hälsovårdslösningen drog regeringen upp riktlinjer enligt vilka den prehospitala akutsjukvården ordnas av alla de 18 landskapen, och därför ska också räddningsväsendet ordnas i samma landskap. På så sätt kan räddningsverken fortsättningsvis producera prehospital akutsjukvård till hälso- och sjukvården. För närvarande sköter räddningsverken ca 400 000 uppdrag inom brådskande prehospital akutsjukvård årligen.

Ett tjänstemannaförslag om ordnande av räddningsväsendet i de fem landskap som driver universitetssjukhus var på remiss tidigare under hösten.

- I de utlåtanden som inkom fick 18 räddningsverk på landskapsnivå ett brett stöd. Också ur ministeriets synvinkel är 18 landskap tydligare med tanke på förvaltningen, eftersom man inte behöver sådana samarbetsområden för landskapen som ingick i modellen med fem verk, konstaterar inrikesminister Paula Risikko.

Den statliga styrningen förstärks

Med reformen av räddningsväsendet eftersträvar man ett effektivare och mer ekonomiskt system där man har beredskap även för sällsynta storolyckor eller naturkatastrofer i hela landet. Dessa mål kan nås i ett system med 18 landskap när statens styrande roll är tillräckligt stark. Den starka styrningen genomförs så att statsrådet godkänner de nationella målen för räddningsväsendet, och inrikesministeriet styr direkt räddningsväsendet i de 18 landskapen. Statsrådet kan också besluta om att vissa räddningsväsendets specialuppgifter koncentreras till ett eller flera landskap.

Avsikten är att inrikesministeriet övervakar räddningsväsendets servicenivå i fortsättningen. Det nya verket Statens tillstånds- och tillsynsmyndighet ska ansvara för laglighetsövervakningen av räddningsväsendet.

Inrikesministeriet och räddningsverken bereder som bäst en reform av räddningsväsendet. Om räddningsområden och den statliga styrningen föreskrivs i den kommande lagen om ordnande av räddningsväsendet. Avsikten är att lagen om ordnande av räddningsväsendet ska överlämnas till riksdagen för behandling i januari.

Läs mer om reformen av räddningsväsendet:
http://www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/pelastustoimen_uudistus (på finska)

Ytterligare information

Esko Koskinen, räddningsöverdirektör, tfn 050 456 0007, fornamn.efternamn@intermin.fi
Päivi Nerg, kanslichef, tfn 050 456 1012, fornamn.efternamn@intermin.fi
Taito Vainio, projektledare, tfn 0295 488 423, fornamn.efternamn@intermin.fi

Det senaste