Tillbaka

Innovationer som förbättrar arbetssäkerheten inom räddningsbranschen har belönats – första pris gick till Sonar för dykare

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2024 11.15
Pressmeddelande
Sukeltaja nousee merestä tikkaita pitkin.

Brandskyddsfondens innovationspriser 2024 stöder arbetssäkerheten inom räddningsbranschen och effektiviserar räddningsverksamheten. De innovationer som har belönats utnyttjar befintlig teknik på ett nytt sätt inom räddningsväsendet.

Med hjälp av Sonar för dykare går det snabbare att hitta en människa som sjunkit under ytan

Brandskyddsfondens innovationspris 2024 och prissumman på 25 000 euro beviljades brandman Jukka-Pekka Vuorinen, brandförman Niko Vainio och brandmästare Janne Taskinen för utveckling av Sonar för dykare.

Sonar för dykare är en kombination av en utrustning, en arbetsmetod och ett arbetssätt som gör det möjligt att många gånger snabbare än tidigare lokalisera en person som sjunkit under ytan eller drunknat. Innovationen är till nytta i synnerhet i dykningsuppdrag där objektets exakta läge inte är känt eller sikten under ytan är dålig.

När Sonar för dykare används vid eftersökning behövs det minst tre personer: en dykare, en assistent samt en sonaroperatör som söker objektet med hjälp av ett ekolod. Sonarn, det vill säga ekolodet, sänks ner i vattnet och när det hittar objektet kan dykaren styras direkt till objektet. Med hjälp av ekolodet kan den som sjunkit under ytan eller drunknat lokaliseras mer än 20 gånger snabbare än med de traditionella metoderna, och nås mer än fyra gånger snabbare. Innovationen förbättrar också arbetssäkerheten eftersom man med hjälp av ekolodet även kan granska objekt som är farliga för dykare.

− Utgångspunkten för innovationen var att det är svårt att se under vattnet, särskilt i grumligt vatten. Jag började undersöka om det fanns någon produkt på marknaden som förbättrar sikten under vattnet. När vi hittat en sådan började vi testa arbetssättet i räddningsverkets dykverksamhet och konstaterade att det fungerar. Det bästa med innovationen är enligt min mening att den fungerar i verkliga livet, säger Jukka-Pekka Vuorinen.

Sonar för dykare är en färdig produkt och ett arbetssätt. Den har testats och kan lätt tas i användning. Innovationen utnyttjar befintlig teknik på ett nytt sätt inom räddningsväsendet. Den består av en produkt som finns på marknaden, en ny arbetsmetod och ett nytt arbetssätt.

Batterimotor effektiviserar användningen av en räddningsflotte

Andra pris och prissumman på 15 000 euro gick till Vesa Soisalo, räddningsgruppens chef, och Aki Nummi, äldre räddningsperson, för deras innovation batterimotor för räddningsflotte. Utvecklarna av innovationen har arbetat som yrkesbrandmän i marin miljö sammanlagt i mer än 50 år och de har erfarenhet av olika redskap som stöder ytbärgningen. Den verksamhetsmodell som använts och övats mest har varit pararbete på en räddningsflotte. Det har upplevts vara svårt att förflytta sig med flotten längre sträckor på mer än 200 meter när det skett med muskelkraft, det vill säga genom att paddla eller simma. Denna utmaning var utgångspunkten för innovationen.

Vid Egentliga Finlands räddningsverk testades en batterimotor som kan monteras på en räddningsflotte. Flotten kan användas också utan motor. Batterimotorn medför att ytbärgaren inte behöver använda så mycket muskelkraft vid förflyttningen av flotten i synnerhet på längre sträckor. Flotten är cirka två till tre gånger snabbare än simning, vilket gör att den som ska räddas nås snabbare. Motorn har också fungerat i issörja.

Det är fråga om en färdig och användbar innovation där två redan befintliga produkter, en räddningsflotte och en batterimotor, kombinerades för att tillgodose räddningsväsendets behov. När det gäller längre sträckor på mer än 200 meter når man snabbare fram till den person som ska räddas genom att använda en räddningsflotte med batterimotor än genom att simma eller paddla. Betydelsen av hastigheten accentueras ytterligare när sträckan är längre och när det till exempel blåser hårt. Innovationen förbättrar också arbetssäkerheten eftersom räddningspersonen till exempel har mer krafter kvar för det egentliga räddningsarbetet.

Apparat för förtvätt och ihoprullning av slangar minskar personalens exponering för olika skadliga ämnen

Den ena delen av det delade tredjepriset gick till Tero Nurmi, brandman, och Mikko Soini, företagare, som utvecklat en apparat för förtvätt och ihoprullning av slangar. Prissumman var 4 000 euro. Vid olyckor exponeras räddningsverkets personal för olika olägenheter. Vid bränder bildas ämnen som är skadliga för hälsan, giftiga eller cancerframkallande. De slangar som används för att släcka bränder är smutsiga efter räddningsinsatserna och det har samlats skadliga ämnen på dem. När slangarna rullas ihop på olycksplatsen kan de skadliga ämnen som finns på slangarna sprida sig till räddningspersonerna, brandbilen, servicebilen och brandstationen.

Innovationen är en apparat som används på olycksplatser för förtvätt och ihoprullning av slangar. Den är bärbar och tillverkad av stål. Det vatten som apparaten använder kommer från brandbilens vattentank via en separat slang. Produkten ryms i brandbilen, är lätt att använda och förmånlig. Slangarna kan förtvättas redan på olycksplatsen, vilket betyder att brandrester inte transporteras från brandplatsen till brandstationen. Det vatten som de smutsiga slangarna tvättats med kan samlas in för fortsatt behandling.

− Utgångspunkten för innovationen var att jag märkte hur mycket vi exponeras för olika föroreningar innan slangarna rengörs. Enligt mig är det bästa med innovationen att se hur en enkel uppfinning minskar personalens exponering och underlättar underhållet och ihoprullningen av slangarna på olycksplatsen, säger Tero Nurmi.

Kompetensutveckling genom ett utbildningskort med QR-kod 

Den andra delen av det delade tredjepriset gick till räddningsgruppens chef Erno Nikolai Välijoki, som utvecklat ett utbildningskort med QR-kod. Prissumman var 4 000 euro. Utbildningskortet med QR-kod har utvecklats för att effektivisera utvecklingen av kompetensen hos de anställda inom räddningsbranschen och ett aktivt upprätthållande av kompetensen med hjälp av datateknik. Kortet kan också användas för att aktivt upprätthålla säkerhetsutbildningen vid samarbetsmyndigheter, företag och läroanstalter.

Utbildningskortet med QR-kod är i första hand avsett att fästas på räddningsmateriel. Den centrala tanken är att utbildningsvideon medföljer räddningsmaterielen och att den som använder materielen kan utveckla sin egen kompetens där materielen förvaras eller används. Man kan skanna QR-koden med den egna smarttelefonens kamera utan installation av en separat applikation. Videon öppnas lätt utan separat inloggning eller lösenord på de flesta smarttelefoner.

Utbildningskortet med QR-kod är ett modernt sätt att förmedla information. Det finns mycket information men den utnyttjas bristfälligt. Tack vare utbildningskortet finns informationen på räddningsmaterielen och kan vid behov tas i bruk enkelt och snabbt.

Bandburen grävmaskin i beredskap effektiviserar räddningsuppdrag

Brandskyddsfondens hedersomnämnande och prissumman på 2 000 euro gick till Pirkanmaan vapaaehtoinen palokunta ry för innovationen bandburen grävmaskin med tilläggsutrustning för räddningsväsendet. Medlemmarna i Pirkanmaan vapaaehtoinen palokunta ry är yrkespersoner som arbetar med tung materiel inom schaktnings-, transport- och lyftkransbranschen. Avtalsbrandkåren har till uppgift att bidra med beredskap för tung räddning inom Birkalands välfärdsområde. Med tung räddning avses räddningsverksamhet som genomförs med bandburna grävmaskiner. Räddningsverksamheten kan omfatta röjning, räddning, begränsning eller släckning.

Medlemmarna i Pirkanmaan vapaaehtoinen palokunta ry utvecklade en lösning för att inom räddningsväsendet införa ett nytt arbetssätt som beaktar arbetssäkerheten. Genom innovationen sökte man en lösning där personarbetet kan utföras maskinellt, kontrollerat, noggrant samt så att arbetssäkerheten beaktas och personalen inte exponeras för föroreningar. Avtalsbrandkårens innovation är en verksamhetsmodell för att arbeta med och upprätthålla en bandburen grävmaskin i den ständiga beredskapen inom räddningsverksamheten. Detta underlättar avsevärt tillgången till och användningen av den tunga materiel som behövs för räddningsverksamheten. Innovationen effektiviserar räddningsverksamhetens kapacitet, minskar exponeringen och inför nya arbetssätt i räddningsverksamheten.

Brandskyddsfondens innovationspris delas ut årligen

Brandskyddsfondens innovationspris delas ut årligen för viktiga innovationer som gäller räddningsväsendet. Syftet med innovationspriset är att uppmuntra företag, sammanslutningar, personalen inom räddningsbranschen och enskilda personer att utveckla nya, effektivare och säkrare produkter, arbetssätt och arbetsmetoder samt att öka räddningsbranschens synlighet och uppskattning i samhället.

Priset kan beviljas en innovation som utarbetats av ett företag, en sammanslutning eller en enskild person och som avsevärt har främjat de nämnda målen. Priset kan beviljas en produkt, ett redskap eller en maskin, en arbetsmetod, ett arbetssätt eller en annan motsvarande ny uppfinning.

Pristagarna offentliggjordes vid räddningsväsendets aktualitetsseminarium i Helsingfors den 27 augusti 2024. Priset delades ut av Päivi Nerg, ordförande för Brandskyddsfondens styrelse, Petteri Jokelainen, ordförande för innovationsprisjuryn, och Johanna Herrala, generalsekreterare för Brandskyddsfonden.

Mer information:
Första pris: Jukka-Pekka Vuorinen, jukka-pekka.vuorinen@hel.fi, tfn 050 541 8344
Andra pris: Vesa Soisalo, vesa.soisalo@varha.fi, tfn 050 091 1990
Delat tredje pris: Tero Nurmi, tero.nurmi@pirha.fi, tfn 040 518 1393
Delat tredje pris: Erno Nikolai Välijoki, erno.valijoki@pelastustoimi.fi, tfn  040 567 2230
Hedersomnämnande: Henrik Joki, henrik.joki@eurotank.fi, tfn 040 581 1598
Brandskyddsfonden: Johanna Herrala, generalsekreterare, johanna.herrala@gov.fi, tfn 040 770 5207 

Det senaste