Tillbaka

Beredskap inför farliga situationer genom utredningar om utrymningssäkerhet i vårdinrättningar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2014 13.47
Pressmeddelande

Statsrådet har utfärdat en förordning om utredningar om utrymningssäkerhet. Vårdinrättningar och service- och stödboende måste ha en utredning om utrymningssäkerhet. I den anges hur sättet att använda byggnaden, funktionsförmågan hos de boende eller de personer som vårdas och andra faktorer som påverkar utrymningssäkerheten beaktas i beredskapen för eldsvådor och andra farliga situationer och i utrymningsarrangemangen. Förordningen träder i kraft den 1 maj 2014.

Med vårdinrättningar avses sjukhus, ålderdomshem och annan institutionsvård, slutna straffanstalter och andra därmed jämförbara objekt. Med service- och stödboende avses service- och stödbostäder som ordnats i form av en boendeenhet där det bor människor som har sämre funktionsförmåga än normalt.

Avsikten är att underlätta utarbetandet av utredningar och förenhetliga praxis

Skyldigheten att göra en utredning har ingått i lagstiftningen om räddningsväsendet sedan 2004. När det gäller nybygge har motsvarande skyldighet ingått i de byggföreskrifter som miljöministeriet utfärdat sedan 2002.

Genom förordningen preciseras kraven på innehållet i den utredning om utrymningssäkerhet om vilken bestäms i räddningslagen. Avsikten är att underlätta utarbetandet av utredningar och främja uppkomsten av en enhetlig praxis. Förordningen innehåller inte nya skyldigheter för verksamhetsidkarna.

Utredningen om utrymningssäkerhet ska göras av verksamhetsidkaren. Enligt räddningslagen ska verksamhetsidkaren genom på förhand gjorda utredningar och planer och genom åtgärder som vidtagits på basis av dem se till att det vid en eldsvåda eller någon annan farlig situation är möjligt för de boende och de personer som vårdas att lämna lokalen tryggt antingen självständigt eller med hjälp.

Utredningen om utrymningssäkerhet ska uppdateras minst vart tredje år.

Ytterligare information:
överingenjör Kirsi Rajaniemi, tfn 0295 488 432
överinspektör Jarkko Häyrinen, tfn 0295 488 436

Det senaste