Tillbaka

Den regionala beredskapen för störningssituationer utvecklas i ett omfattande utredningsprojekt

finansministerietinrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.8.2024 10.03
Pressmeddelande

Inrikesministeriet och finansministeriet har inlett en omfattande utredning om behoven att utveckla den regionala beredskapen och lägesbildsverksamheten. Målet är att det på olika håll i Finland ska införas praxis och en så enhetlig verksamhetsmodell som möjligt för hantering av undantagsförhållanden och olika störningssituationer under normala förhållanden.

Kommunerna, städerna, välfärdsområdena, statens regionala aktörer och aktörer inom centralförvaltningen, tredje sektorn och företag som är kritiska för försörjningsberedskapen har en central roll i den regionala beredskapen. De senaste årens kriser och förändringar i säkerhetsmiljön har inneburit utmaningar för alla aktörer. Beredskap har blivit allt viktigare samtidigt som hanteringen av störningssituationer har försvårats.

Syftet med utredningsprojektet är att bedöma hur det regionala samarbetet, samordningen och den gemensamma lägesbildsverksamheten i fråga om beredskap bör utvecklas. I projektet utarbetas ett förslag till verksamhetsmodell för det regionala samarbetet och styrningen av den.

– Finland har länge gjort utmärkta insatser för beredskapen. Det gemensamma målet är att strukturerna för den regionala beredskapen effektivt ska stödja hanteringen av olika störningssituationer i den förändrade säkerhetsmiljön, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Ett av regeringsprogrammets mål är att stärka den övergripande säkerheten, kriståligheten och försörjningsberedskapen. Särskild vikt fästs vid allt som har med beredskap att göra.

Målet är en enhetlig verksamhetsmodell 

Behoven att utveckla den regionala beredskapen aktualiserades bland annat under beredningen av regionförvaltningsreformen. Inom regionerna och sektorerna finns varierande samarbetsstrukturer och praxis för den regionala beredskapen. Avsikten är att inleda regionala pilotprojekt som en del av utvecklingsprojektet. De iakttagelser som görs i pilotprojekten används för att fastställa en enhetlig verksamhetsmodell och utveckla den statliga styrningen.

– Regional beredskap förutsätter en gemensam lägesbild, informationsutbyte och samordning mellan de nationella, regionala och lokala myndigheterna och organisationerna. Vi stärker bästa praxis och strukturerna för samarbetet i hela Finland i samband med regionförvaltningsreformen. Syftet med pilotförsöken är att hitta och testa modeller för ett nytt slags beredskapssamarbete, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.

Lägesbilden stöder ledningen

I projektet utreds också på vilket sätt det skulle vara ändamålsenligt att ordna lägesbildsverksamheten i anslutning till störningssituationer och undantagsförhållanden. Beredskap, störningssituationer och ledning vid störningssituationer kräver alltid en övergripande lägesbild. För lägesbilden behövs ett effektivt informationsutbyte och samarbete mellan flera olika aktörer. I projektet utreds bland annat tekniska system, kommunikationskanaler och praxis för informationsutbyte.

Som en del av beredningen utarbetas dessutom en modell för regional samordning och ledningsansvar i krissituationer och för utveckling av den statliga styrningen.

Avsikten är att slutrapporten om utredningen ska vara klar den 30 augusti 2025.

Mer information:

Jussi Korhonen, beredskapsdirektör, fornamn.efternamn@gov.fi, tfn 0295 488 289 (inrikesministeriet)
Ville Autero, konsultativ tjänsteman, fornamn.efternamn@gov.fi, tfn 0295 488 427 (inrikesministeriet)
Virpi Mustonen, konsultativ tjänsteman, fornamn.efternamn@gov.fi, tfn 0295 530 052 (finansministeriet)

En trygg och kristålig rättsstat Kommuner, städer och statens regionförvaltning Orpos regeringsprogram

Det senaste